Pinđur, Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

zimnica

OVAKAV PINĐUR SE U SRBIJI TRADICIONALNO SPREMA DECENIJAMA: Svaka domaćica mora da ZAPIŠE RECEPT ako ga već nema

Ovo je osnovni recept za pinđur koji se u Srbiji kuva unazad decenijama.

Objavljeno: 16.09.2023. 11:10h

Sezona je pravljenja zimnice. Pored ajvara koji je obavezan na jesenjoj i zimskoj trpezi, tu je i pinđur, mnogima čak i omiljena zimnica.

Postoje različite varijacije i u pripremi pinđura, ipak, mi ćemo se i ovog puta držati starinskog recepta.

Ako ste se pitali koja je razlika između ajvara i pinđura, pa ima ih nekoliko. Za početak, pinđur se kraće priprema jer paprike ne moraju da se melju. Zapravo, u pinđuru i ostaju komadići povrća i to je osnovna razlika između ove dve vrste zimnice.

Takođe, tu su i male razlike u načinu spremanja i sastojcima. Svakako nam se čini da je nepravedno zapostavljen u odnosu na ajvar jer mu je ukus fenomenalan.

Ovo je osnovni recept za pinđur koji se u Srbiji kuva unazad decenijama. Možete ga koristiti kao namaz ili kao prilog nekom drugom jelu.

foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Vreme pripreme:

3 sata

Sastojci:

2 kg crvenih paprika

1 kg zrelog paradajza

2 veće glavice crnog luka

3-4 čena belog luka

2-3 sveže ljute papričice (opciono, prema ukusu)

so, šećer

sirće (belo ili jabukovo)

ulje (maslinovo ili suncokretovo)

Priprema:

Najpre operite paprike, očistite, presecite na pola i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20-30 minuta.

Povremeno ih okrećite. Nakon pečenja, izvadite paprike, umotajte ih u kesu, kada se ohladite oljuštite ih.

foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Paradajz prelijte vrelom vodom da bi se lakše ogulio. Kada se ohladi, oljuštite ga i iseckajte na sitne komade.

Crni i beli luk sitno iseckajte. Ukoliko volite ljuto i želite da malo zaljutite pinđur, sitno iseckajte sveže ljute papričice.

U velikom loncu, zagrejte malo ulja i propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte iseckan paradajz i kuvajte ga dok se ne zgusne i postane sličan umaku.

Dodajte pečene paprike u lonac sa paradajzom. Dodajte prstohvat soli, šećera i sirćeta po ukusu. Kuvajte smesu na umerenoj vatri, povremeno mešajući, dok se svi sastojci lepo ne sjedine i pinđur ne dobije željenu gustinu. To otprilike traje od sat i po do dva.

Kada je smesa skuvana, skinite sa vatre, pa kada se malo prohladi, izmiksajte ga. Zatim ga sipajte u sterilisane tegle.

Kako je u pitanju recept bez konzervansa, namaz je potrebno čuvati u frižideru.

A od ove količine dobićete oko dve i po tegle pinđura.

Majke i snajke

(Espreso/24sedam)