zimnica
OVAKAV PINĐUR SE U SRBIJI TRADICIONALNO SPREMA DECENIJAMA: Svaka domaćica mora da ZAPIŠE RECEPT ako ga već nema
Ovo je osnovni recept za pinđur koji se u Srbiji kuva unazad decenijama.
Sezona je pravljenja zimnice. Pored ajvara koji je obavezan na jesenjoj i zimskoj trpezi, tu je i pinđur, mnogima čak i omiljena zimnica.
Postoje različite varijacije i u pripremi pinđura, ipak, mi ćemo se i ovog puta držati starinskog recepta.
Ako ste se pitali koja je razlika između ajvara i pinđura, pa ima ih nekoliko. Za početak, pinđur se kraće priprema jer paprike ne moraju da se melju. Zapravo, u pinđuru i ostaju komadići povrća i to je osnovna razlika između ove dve vrste zimnice.
Takođe, tu su i male razlike u načinu spremanja i sastojcima. Svakako nam se čini da je nepravedno zapostavljen u odnosu na ajvar jer mu je ukus fenomenalan.
Ovo je osnovni recept za pinđur koji se u Srbiji kuva unazad decenijama. Možete ga koristiti kao namaz ili kao prilog nekom drugom jelu.
Vreme pripreme:
3 sata
Sastojci:
2 kg crvenih paprika
1 kg zrelog paradajza
2 veće glavice crnog luka
3-4 čena belog luka
2-3 sveže ljute papričice (opciono, prema ukusu)
so, šećer
sirće (belo ili jabukovo)
ulje (maslinovo ili suncokretovo)
Priprema:
Najpre operite paprike, očistite, presecite na pola i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20-30 minuta.
Povremeno ih okrećite. Nakon pečenja, izvadite paprike, umotajte ih u kesu, kada se ohladite oljuštite ih.
Paradajz prelijte vrelom vodom da bi se lakše ogulio. Kada se ohladi, oljuštite ga i iseckajte na sitne komade.
Crni i beli luk sitno iseckajte. Ukoliko volite ljuto i želite da malo zaljutite pinđur, sitno iseckajte sveže ljute papričice.
U velikom loncu, zagrejte malo ulja i propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte iseckan paradajz i kuvajte ga dok se ne zgusne i postane sličan umaku.
Dodajte pečene paprike u lonac sa paradajzom. Dodajte prstohvat soli, šećera i sirćeta po ukusu. Kuvajte smesu na umerenoj vatri, povremeno mešajući, dok se svi sastojci lepo ne sjedine i pinđur ne dobije željenu gustinu. To otprilike traje od sat i po do dva.
Kada je smesa skuvana, skinite sa vatre, pa kada se malo prohladi, izmiksajte ga. Zatim ga sipajte u sterilisane tegle.
Kako je u pitanju recept bez konzervansa, namaz je potrebno čuvati u frižideru.
A od ove količine dobićete oko dve i po tegle pinđura.
Majke i snajke
(Espreso/24sedam)