BOLJA OD GIBANICE
BUGARSKA PITA SA KROMPIROM, SIROM I JOŠ 1 SASTOJKOM ĆE VAS ODUVATI: Jeftina, ukusna - recept za DESETKU
Bugarska pita od krompira, sira i luka - "patatnik" je toliko ukusna da će se domaćice odmah baciti u kuhinju da je spreme
Bugari su poznati po sjajnim specijalitetima, a takva je i jedna pita koja će vam dobro doći da je danas spremite za doručak.
Zove se "patatnik", a ta bugarska pita se sprema od krompira, luka i sira.
Ništa bolje niste mogli ni da zamislite, a ukusnija je i od naše tradicionalne gibanice. Recept koji ne može da se poredi ni sa čim.
Potrebni sastojci:
700 g krompira
1 glavica luka
200 g feta sira
4 jaja srednje veličine
2 češnja belog luka
1 vezica peršuna
½ kašičice soli
½ kašičice bibera
1 kašika ulja
Priprema:
Krompir narendajte i posolite pa ostavite 5-7 minuta da odstoji. Prebacite ga u čistu krpu ili gazu pa iscedite što više tečnosti možete iz krompira. Narendajte ili sitno naseckajte luk i dodajte ga u činiju krompirom. Dodajte i tri umućena jaja, jedno sačuvajte za kasnije.
U činiju sa krompirom dodajte naseckani beli luk, biber, izmrvljeni sir i naseckani peršun. Dobro promešajte.
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Posudu za pečenje nauljite pa dodajte smesu od krompira. Smesa bi trebalo da bude debljine 2-3 cm. Patatnik pecite 35 minuta.
Umutite preostalo jaje. Izvadite patatnik iz rerne pa ga premažite jajetom i pecite još oko 20 minuta dok jepo ne porumeni.
Prijatno!
Bonus video:
(Espreso/Stil)