obožavaćete je
RECEPT ZA OVU POSLASTICU DOLAZI PRAVO IZ ISTOČNE SRBIJE: Evo kako se u TIMOČKOJ KRAJNI pravi pita sa GROŽĐEM
Ispratite recept i pripremite sočnu i nezaboravnu poslasticu
Iskoristite sezonu grožđa na najbolji način i napravite ovu ukusnu pitu.
Potrebno je:
500 g tankih kora za pitu
500 g crnog grožđa bez semenki
100 g prezli
100 g mlevenih oraha
1 kašičica cimeta
150 g šećera
3 dl vode Priprema:
Zagrejte rernu na 200°C. Uzmite 4 kore, poprskajte svaku sa malo ulja i poređajte jednu preko druge. Zrna grožđa pomešajte sa orasima, prezlama, cimetom i šećerom.
Na jedan kraj naređanih kora rasporedite malo nadeva, pa uvijte u rolat. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Najbolje je odmah na početku da prebrojite kore i na osnovu toga podelite nadev. Rolate stavite u pleh podmazan uljem. Zatim rolate pre pečenja premažite četkicom sa malo ulja i vode, pa stavite u zagrejanu rernu.
Pecite oko 40-tak minuta, dok lepo ne porumeni. Pečenu pitu po vađenju malo poprskajte vodom, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi. Pre služenja, isecite na željene parčiće i pospite šećerom u prahu.
Majke i snajke
(Espreso/Anđela Milojković)