Hleb, Foto: Kuhinja Valentina Mašković

sjajno

HLEB PO RECEPTU STAROG PEKARA PUNJEN POVRĆEM KOJE SRBI OBOŽAVAJU: Testo se lista koliko je MEKANO, u ovome je CAKA

Kada umesite testo ostavite ga da nadođe oko pola sata

Objavljeno: 15.09.2023. 17:29h

Aromatični hleb koji se puni belim lukom, sirom i blitvom je ukusniji i bolji od bilo koje pite.

Sastojci za testo:

650-700gr. glatko brašno

1 kašičica šećera

2 kašičice soli

30gr. kvasca

1 jaje

300ml. mleka

50ml. ulja

foto: Kuhinja Valentina Mašković

Fil:

250gr mocarele

250-300gr. blanširane blitve

2 glavice belog luka

So, biber, peršun, origano, ljuta začinska paprika

200gr putera ili margarina

50ml. maslinovog ulja

Priprema:

Aktivirajte kvasac u toplom mleku i sa malo šećera. A potom dodajte jaje, ulje, so i brašno. Kada umesite testo ostavite ga da nadođe oko pola sata.

Pripremite fil tako što ćete blanširati (skuvati) blitvu, dodati 2 glavice belog luka, začine (so, biber, peršun, origano, začinsku papriku), dodati mocarelu izmešati i dodati puter ili margarin.

Razvaljajte testo što šire, a onda premažite sa ovim filom. Preklpite sa još jednim slojem testa pa isecite na kocke i slažite u kalup za hleb tako da dobijete dve vekne.

Premažite umućenim žumancetom i posipati susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 10 minuta i potom na 180 stepeni Celzijusa oko 30 do 35 minuta.

Majke i snajke

(Espreso/Stil)