Turšija, Foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

preukusno

STARINSKA TURŠIJA PO NANINOJ RECEPTURI: Ovakvu decenijama NISTE JELI, tajna je u JEDNOJ STVARI (RECEPT)

Najbolji recept za turšiju po naninoj recepturi

Objavljeno: 15.09.2023. 10:59h

Nana je uvek imala najbolju turšiju, baba je ponešto i naučila od nje, ali nikada nije bilo isto, da li je bilo do povrća ili do čega ne zna se, ali su je svi voleli.

Probali smo turšiju sa čisto domaćim proizvodima i naninom recepturom, i to je bilo to, pun pogodak. Evo kako ide recept:

foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

Sastojci

  • 5 supenih kašika soli
  • kesica vinobrana
  • začini: ren, slačica, biber u zrnu, lovorov list…
  • 5 l vode
  • 1 l sirćeta 9%
  • 13 supenih kašika šećera

5 kg povrća za turšiju:

  • krastavčići, paprika (šilja ili somborka), šargarepa, zeleni paradajz, karfiol, sitni crni luk
foto: Printscreen/Instagram/ moj.kutak.recepti

Priprema

  1. Krastavčiće potopiti nakratko u vodu, pa ih dobro oprati i odseći peteljke. Paprike (najbolje žute i zelene) izbušiti viljuškom na par mesta, da se lakše napiju tečnosti, karfiol iscepkati na cvetiće, očistiti mladu šargarepu karotnu…
  2. Svo povrće staviti u bure, pa naliti vodom (nekuvanom) u koju je dodato sirće, šećer, so i vinobran. Začiniti po ukusu, pa dobro pritisnuti povće, da ogrezne u tečnosti. Može se povrće i naknadno dodavati, kao i odgovarajuća količina presolca, važno je da uvek bude pokriveno tečnošću.
  3. Ovako spremljena turšija će se održati do kasnog proleća.

DA LI ZIMNICA POSTAJE LUKSUZ? Goran Đaković: Cene na pijaci su za potrošače visoke, a za proizvođače realne:

(Espreso/ Sećanja.com)