ukusno
DOMAĆICE, OVAKVE ĆUFTE JOŠ NISTE SPREMALE: Španci otkrili NJIHOV RECEPT i nisu od mlevenog mesa
Umesto klasičnih od mlevenog mesa, isprobajte i ćufte napravljene od ribe
Ćufte su čuveno jelo od mlevenog mesa koje se sprema u mnogim zemljama, a svaka ima neki svoj tajni sastojak koji ih čini ukusnijim. Ako volite da ih jedete, predlažemo da isprobate i španski recept zasočne riblje ćufte u predivnom sosu od belog vina i bujona.
Za pripremu ribljih ćufti možete da koristite bilo koji filet bele ribe, a Španci najčešće koriste bakalar. Takođe, ako koristite smrznutu ribu, samo je prethodno odmrznite. Ovako pripremljene ćufte su preukusne, a kao prilog možete da služite parče hleba i salatu, ali i krompir.
Sastojci:
450 g fileta bakalara
2 jajeta
90 g prezli
1 veza peršuna
30 g brašna
Za sos:
1 crni luk
3 čena belog luka
1,5 kašika brašna
120 ml belog vina
480 ml bujona od povrća
2 kašike seckanog peršuna
60 ml maslinovog ulja
Priprema:
U blenderu dobro usitnite ribu, pa prebacite u neku posudu. Posolite i pobiberite, pa dodajte prezle, seckani peršun i jaja. Dobro sjedinite smesu i oblikujte ćufte. Uvaljajte u brašno, pa ispržite u tiganju u kojem ste zagrejali ulje.
Izvadite ćufte i u istom tiganju propržite sitno seckani crni luk dok ne omekša. Zatim dodajte krupno sečeni beli luk i pržite još 2 minuta, pa sipajte belo vino i promešajte. Posle nekih 2 minuta sipajte i bujon. Krčkajte uz mešanje dok ne dobijete kremast sos. Gotov sos posolite i pobiberite, pa dodajte secakni peršun i vratite ćufte. Ostavite na šporetu još 2-3 minuta.
Majke i snajke
(Espreso/Stvar ukusa)