"Šuškava" torta, Foto: Bokina kuhinja/ Printscreen/ Youtube

topi se u ustima

OVA TORTA SE JELA KAO LUDA U STAROJ JUGOSLAVIJI: Nema JEFTINIJE ni UKUSNIJE - za svačiji DŽEP (RECEPT)

Nije skupa, pa je bila prijuštiva za svačiji džep, a dekoracija zavisi od vas

Objavljeno: 14.09.2023. 10:22h

Domaćice su uvek u potrazi za novim receptom, za novom poslasticom, novom tortom. Danas vam donosimo specijalan recept za "Šuškavu" tortu.

Ova torta se jede već jako dugo u Srbiji i okolini, a bila je jedna od zastupljenijih u staroj Jugoslaviji.

foto: Bokina kuhinja/ Printscreen/ Youtube

Sastojci

fil:

  • čokolada 200 g
  • margarin 100 g
  • šlag 400 g
  • margarin 250 g
  • žumanca 10 komada
  • 500 ml mleka
  • brašno 3 kašike
  • šećer 8 kašika
foto: Printscreen/Youtube/elladelicieux

kora:

  • belanca 10 komada
  • sirce 1 kasikica
  • šećer 400 g
foto: Printscreen/Youtube/elladelicieux

Priprema:

  1. Izmutiti belanca sa šećerom, dodati kašičicu sirćeta. U veliku tepsiju od šporeta staviti pak papir, a preko njega sipati izmućena belanca. Staviti u zagrejanu rernu na 130 stepeni da se suši 60 minuta.
  2. Kada je kora gotova, izvaditi je iz tepsije i kada se malo prohladi preseći je na tri dela po dužini. Istopiti čokoladu sa 100 g margarina pa preliti preko kore. Ostaviti da se čokolada malo stegne.
  3. Staviti mleko da se kuva. Mikserom izmutiti žumanca, šećer i brašno pa ukuvati u mleko. Kada je fil skuvan ostaviti da se ohladi.
  4. Ohlađen fil izmutiti sa jednim margarinom. Izmutiti 200 g šlaga sa 350 ml vode. Filovati tortu sledećim redom. Prvo jednu koru preko glazure od čokolade namazati žutim filom, pa preko njega namazati šlag. Onda staviti drugu koru, pa opet ponoviti postupak. Fil, šlag pa opet kora, fil i na kraju izmutiti preostalih 200 g šlaga...
  5. Namazati celu tortu i ukrasiti je po želji.
  6. Kada se torta dobro ohladi i stegne poslužiti je.

ZDRAV ROLAT BEZ BRAŠNA! Influenserka Rosićka podelila recept u najgledanijem kulinarskom TV šou programu Majke i snajke:

(Espreso/ Blic žena recepti)