ukusno
ŠTIPSKA PASTRMAJLIJA, KOMŠIJSKO JELO DANAS ZA RUČAK: Zbog JEDNOG SASTOJKA ga svi SRBI obožavaju (RECEPT)
Ne, nije u pitanju jelo sa pastrmkom, pastrma znači sušeno meso od ovce ili jagnjeta
Pastrmajlija je specijalitet iz makedonske narodne kuhinje specifičan za okolinu Štipa. Glavni sastojci ovog jela su testo i meso. Tradicionalno, pastmajlija ima izduženu formu testa na kojem je nadev od seckanih komadića mesa.
Ime potiče od makedonske reči pastrma, što znači usoljeno i sušeno meso od ovce ili jagnjeta (pastrami i pastirma). Danas, međutim, u restoranima mogu se jesti raznovrsne varijacije ovog jela sa dodacima kačkavalja, pečuraka ili slanine.
Jelo se uglavnom služi sa par ljutih papričica. U čast pastrmajliji, svake godine u Štipu održava se manifestacija „Pastrmalijada“, posvećena ovom jelu. Evo kako ide recept:
Sastojci:
- Začini (so,peršun,suvi začin,začinsku ljutu papriku,biber,beli luk,2 kašike maslinovo ulje)
- 400-500gr. svinjskog mesa
Za testo:
- pola kašičice soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 350gr brašna
- Testo treba biti mekše od sandardnog
- 250ml vode
- 30gr kvasca
- 1 kašičica šećera
Priprema:
- Od navedenih sastojaka zamesiti mekše testo i dobro obraditi da bude glatko.
- Ostaviti da odmori 30 minuta pokriveno.
- Istresti testo na sto pa podeliti u manje loptice obraditi rukama i pokriti 10 minuta.
- Meso iseći na što sitnije, pobiberiti, posoliti, dodati papriku i peršunov list..Izmešati.
- Po pravilu ovo treba napraviti bar sat vremena ranije.. Loptice razvući u manje čamce pa u sredinu poređati meso.
- Po želji može se dodati i malo kačkavalja. Na kraju dodati kockice slanine.
- Pokriti opet 10 minuta, premazati iivice uljem i peći na 200 stepeni oko 30-40 minuta.
- Na peći na drva na velikoj temperaturi oko 15 minuta.
DA LI STE ČULI ZA JELO NOAZET? Ne propustite recept vrhunskog kuvara Raše danas u 18 časova za čuveni specijalitet:
(Espreso/ Stvar ukusa)