Bugarski bojkop, Foto: ruhamasfood/ Printscreen/ Instagram
preukusno
OVO JE SPECIJALITET SEFARDSKE KUHINJE: Kada jednom probate BUGARSKI BOJKOS grugo više nećete jesti (RECEPT)
Balkan je bogat kuhinjama i tradicijama, sefardska kuhinja je nešto što retko ko van bugarske konzumira
Objavljeno: 12.09.2023. 11:08h
Ivona Jelić
Sefardska kuhinja sa Balkana potiče uglavnom sa područja Bugarske. ovo pecivo je izvrsno za doručak ili večeru, a pogačice možete nositi i na posao ili u školu.
Evo kako se pravi bugarski bojkos, recept je vrlo jednostavan:
Sastojci:
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 jaja
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 1/4 šolje mleka
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 5-6 listova svežeg bosiljka
- 1 kašika susama
- 140 g svežeg sira
- 250 g mvljenog feta sira
- 1,5 šolje iseckane mocarele
- 2 šolje brašna za sve namene
Priprema:
- Stavite sve sastojke u posudu i pomešajte ih kašikom. Mešajte smesu rukama dok se svi sastojci ne sjedine.
- Zagrejte rernu na 200 stepeni. Stavite papir za pečenje na tepsiju.
- Koristeći podmazanu kašiku za sladoled, stavite kuglice na tepsiju. Imaćete otprilike 18 komada.
- Na njih pospite semenke susama.
- Pecite u rerni na 25 minuta ili dok ne dobije lepu zlatnu boju.
- Poslužite ihuz svežu salatu i uživajte!
DANAS JE SVETSKI DAN KNEDLI, A KURIR OTKRIVA ORIGINALNI RECEPT: Obožavali su ih Tesla i Mocart, a vreme je da ih i vi napravite:
(Espreso/ Trpeza)