paŽnja
OVO JE NAJPOPULARNIJA SRPSKA TORTA OD DAVNINA: Samo ona može da učini STO BOGATIJIM, ODBITI JE NEĆE NIKO
Stavite koru, potom fil od čokolade, onda koru, zatim ponovo fil, koru i na kraju fil koji ćete staviti i sa strane torte. Stavite u frižider da se stegne, a za dekoraciju možete umutiti tri šlag krema od čokolade.
Srbi ne mogu zamisliti trpezu niti bilo koje slavlje bez čuvene Reforma torte. U nastavku vam donosimo recept koji sigurno niste probali.
Sastojci:
12 jaja
300 grama šećera
300 grama prženih mlevenih lešnika
200 grama čokolade za kuvanje
Tri kašike brašna
200 grama putera
Priprema:
Belanca odvojiti od žumanaca i penasto umutiti. Dok mutite postepeno dodajte 100 grama šećera. U 100 grama prženih mlevenih lešnika dodajte jednu kašiku brašna. Lešnik sjedinite sa umućenim belancima.
Kalup prečnika 24 centimetara obložite papirom za pečenje, a ivice namažite maslacem. Pospite brašnom, a višak brašna otresite. Stavite smesu u kalup i poravnajte. Pecite 180 stepeni oko 20 minuta. Na isti način ispeći još dve kore.
Fil:
U 12 žumanaca dodajte 200 grama šećera, a potom jednu kašiku arome vanile ili tri vanilina šećera. Mutite dok smesa ne postane ujednačena. Kuvajte na pari 15 minuta. Nakon 15 minuta dodajte 200 grama čokolade za kuvanje. Kada ste sklonili vrelu čokoladu, dodajte 200 grama putera koji je stajao na sobnoj temperaturi. Kako postepeno dodajete tako i mutite mikserom.
Stavite koru, potom fil od čokolade, onda koru, zatim ponovo fil, koru i na kraju fil koji ćete staviti i sa strane torte. Stavite u frižider da se stegne, a za dekoraciju možete umutiti tri šlag krema od čokolade.
(Espreso)