recept
OVAJ SOS ZA ZIMNICU BACA U ZABORAV AJVAR I PINĐUR: Nema mnogo posla u pripremi, a biće JEDINO POTREBAN tokom zime
Prvo, temeljno operite sve povrće. Zatim isecite paradajz na polovine, ili čak na četvrtine, ako želite
Septembar je vreme kada domaćice spremaju zimnice, a često čekaju priliku da voće i povrće budu na sniženju kako bi se prihvatile ovog zadatka. U ovom periodu, recepti za ajvar i pinđur postaju aktuelni, a iskusne domaćice su otkrile svoje trikove za olakšano ljuštenje paprika, guljenje paradajza, i čak pripremu džemova bez šećera. Pored tradicionalnih recepata, želimo da vam predstavimo i brz i jednostavan način pripreme slane zimnice.
Zašto biste se mučili sa sterilisanjem tegli i dugotrajnim procesima kiseljenja povrća kada možete pripremiti paradajz za zimu za samo nekoliko sati bez većeg napora?
Jedno korisno jelo koje je takođe neophodan sastojak mnogih srpskih specijaliteta, a takođe i odlična opcija kada nemate vremena za klasičnu pripremu zimnice, jeste sos od paradajza.
Sos od paradajza
Evo kako ga pripremiti:
Prvo, temeljno operite sve povrće. Zatim isecite paradajz na polovine, ili čak na četvrtine, ako želite. Rasporedite ga po dubokom plehu i posolite po ukusu (ako volite manje slanu varijantu, možete smanjiti količinu soli ili je izostaviti).
Pecite paradajz u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni Celzijusa. Vreme pečenja će varirati, ali obično će trajati između sat i sat i po. Povremeno proverite kako se povrće peče, a ključno je da se višak vlage ispari i da plod omekša.
Nakon pečenja, izvadite paradajz iz rerne i ostavite ga da se ohladi. Zatim ga ispasirajte kroz krupnije sito kako biste dobili glatki sos.
Dobijeni sos od paradajza prelijte u silikonske kalupe i stavite ih u zamrzivač. Kada se sos dovoljno stegne, prebacite ga u kesice i ponovo ga stavite u zamrzivač.
Majke i snajke
(Espreso/Republika)