Vazdušasta pogača, Foto: Baka
Preukusno
BAKINA VAZDUŠASTA POGAČA OSVAJA SRCA SVIH DOMAĆICA: Idealna za NEDELJNI RUČAK, BEZ mnogo truda i MUKE (RECEPT)
Najukusnija i najvazdušastija pogača koju možete spremiti
Objavljeno: 10.09.2023. 09:06h
Ivona Jelić
Najukusnije i najvazdušastije pogače su uvek pravile naše bake, i zbog toga će vas ovaj recept oduševiti. Toliko je mekana, vazdušasta, savršena a najbolje od svega nije komplikovana za pripremu.
Sav posao se obavlja vrlo kratko, pa ona stoji ili se peče, od vas mnogo truda ne zahteva.
Sastojci:
- malo soli
- 499 ml mleka
- 1 puna kasika kisele pavlake
- 2 kasike ulja 2 kasike ulja maslinovog za premazivanje /moze obicno/
- seme suncokreta
- 1 kg brasna
- malo brasna za posipanje
- 20 gr svezeg kvasac
- 1 kasicica šećera
Priprema:
- Kvasac izmrviti u mlakom mleku i dodati secer. Nadosli kvasac sipati u vanglu, sipati ostatak mleka, ulje, pavlaku i brasno. Dodati so i zamesiti fino glatko testo Ostaviti da odmara oko 30 minuta.
- Testo podeliti na dva dela veci i manji
- Veci deo razvucemo u veci pravougaonik pa ga premazati uljem i uviti u rolat. Iseci na rolatice oko 2 cm sirine i redjati u podmazan pleh u krug okolo
- Razviti drugo testo takodje u pravougaonik pa donju polovinu iseci na trake. premazati uljem pa i njega uviti u rolat.
- Uviti ga u krug pa ga staviti u sredinu
- Pokriti pogacu da naraste pa je premazati sa zumancetom i posuti susamom.
- Peci na 180 stepeni C oko sat vremena.
- Pred kraj pokriti folijom. Pecenu pogacu pokriti.
Uzivajte!
Evo i videa sa detaljnom pripremom:
(Espreso)