omiljena jugoslovenska torta
OVO JE BILA NAJPOPULARNIJA ROĐENDANSKA TORTA U JUGOSLAVIJI: Mnogi su je zaboravili, a ona otkriva ORIGINALNI RECEPT
Ovo je bila najpopulatnija torta u staroj Jugoslaviji
Pesak torta je bila jedna od najpopularnijih poslastca u prošlom veku!
Sastojci:
• 1 litar mleka • 130 g šećera • 4 pudinga od vanile • 200g maslaca sobne temperature • 120 g šećera u prahu • 150 g mlevenog keksa • 120 g kokosa • 170 g mlevenih oraha
Za glazuru:
• 50 g mlečne čokolade • 50 g tamne čokolade • 100 ml slatke pavlake
Priprema
U 250 ml mleka umešajte pudinge, a ostatak mleka skuvajte sa šećerom. Kad mleko prokuva dodajte smesu od pudinga, promešajte i kuvajte dok još jednom ne provri. Smjesu prekrijte folijom i ostavite da se potpuno ohladi. Penasto umutite maslac i šećer u prahu te dodajte u ohlađenu smesu za puding. Sve dobro izmiksajte i fil podelite na tri dela. U jedan dodajte mleveni keks, u drug kokos, a u treći orahe. U kalupu rasporedite filove, prvo onaj keksom, pa s kokosom i na kraju sa orasima. Stavite u frižider na najmanje dva sata. Napravite glazuru tako što ćete čokoladu i pavlaku mešati na srednje jakoj vatri dok se ne otope. Na kraju lagano prelijte preko torte i vratite tortu da se ohladi dok se glazura ne stegne.
Bonus video: DANAS JE SVETSKI DAN KNEDLI, A KURIR OTKRIVA ORIGINALNI RECEPT: Obožavali su ih Tesla i Mocart, a vreme je da ih i vi napravite
(Espreso/Trpeza)