PAŽNJA
KONAČNO OTKRIVENO DA LI SMETE JESTI VOĆE AKO IMATE VISOK ŠEĆER: Jedno je SIGURNO, OVU stvar NIKAKO NE SMETE raditi
Sledeći put kada se ustručavate od uzimanja voća, razmislite samo kako ga konzumirate
Svi koji jedu dosta voća imaju manji rizik da obole od dijabetesa tipa 2, a takvom ishranom obezbeđuju sebi dovoljno vitamina i minerala.
Jedan od najvažnijih sastojaka slatkih plodova su vlakna - veoma važna za snižavanje šećera u krvi. Zato je potrebno da jedete cele voćke, a ne da cedite sokove. Još gore je ako tim sokovima dodate i šećer, kao što se ponekad čini da bi se ublažila jaka kiselost.
Za ishranu osoba sa visokim šećerom u krvi idealne su jagode, borovnice i drugo bobičasto voće. Ono obiluje antioksidantima i vlaknima. Jedna šolja borovnica ima oko 80 kalorija i 20 gr ugljenih hidrata, pa možete i da smanjite količinu voća i dodate malo nemasnog jogurta da napravite užinu.
Višnje su odličan izbor, jer imaju i antiinflamatorna svojstva. Jedna šolja ima 50 kalorija i oko 12 g ugljenih hidrata. Sezonu bresaka iskoristite do maksimuma. Ovo slatko voće je pogodno i za dijabetičare, jer jedna sveža breskva ima 60 kalorija i oko 14 g ugljenih hidrata. Isto važi i za kajsije - jedna ima samo 4 g ugljenih hidrata.
Ako volite voćne salate, evo šta još možete da ubacite: jabuke (25 g UH u jednom plodu), pomorandže (16 g UH), kruške (5,5 UH) i kivi (11g).
Važno je da znate da se za dijabetičare ne preporučuje više od 15g ugljenih hidrata po obroku, pa tako i planirajte svoj jelovnik.
OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život:
(Espreso/ Lepa&Srećna)