Slanina, Foto: Printscreen/TikTok/noflakeysalt

vaŽno

OVA HRANA VAM UNIŠTAVA HOLESTEROL GORE I OD SLANINE: Nutricionistkinja Milka upozorila sve, bili ste u ZABLUDI

„U slanini ima samo dva odsto loših nezasićenih masti, a mononezasićenih masnih kiselina ima tri puta više nego što ih ima u morskim plodovima“, istakla je Milka Raičević.

Objavljeno: 08.09.2023. 08:19h

Zbog toga što doprinosi sitosti i daje energiju, slanina je veoma tražen proizvod. Doduše, izaziva i grižu savesti zbog straha od masnoće i moždanog udara. Međutim, morski plodovi sadrže više holesterola od slanine, kaže nutricionista i dijetetičar Milka Raičević za RTS.

„U slanini ima samo dva odsto loših nezasićenih masti, a mononezasićenih masnih kiselina ima tri puta više nego što ih ima u morskim plodovima“, istakla je Milka Raičević.

Neobična je i preporuka ovog dijetetičara da je slanina korisna čak i za one koji drže dijetu.

foto: Printscreen Facebook/@beyondthehemboutique

„Naš organizam je kompjuter. On zna kako se namučio da sačuva tu masnoću. Sledeći put kada krenete na dijetu, on lageruje, skuplja, ne dozvoljava da se to lako pusti iz organizma“, naglasila je Raičevićeva.

Međutim, važan je način pripreme.

„Kada kuvate slaninu, izbacite početnu masnoću. Lakše možete termički obraditi slaninu kada je prosušite“, objašnjava nutricionista Milka Raičević.

Najnovija istraživanja pokazuju da ishrana bogata masnoćama stimuliše centar u mozgu zadužen za užitak. Možda nećemo postati zavisni, ali svako uživanje u hrani nas može navesti da preteramo, prenosi RTS.

bog toga što doprinosi sitosti i daje energiju, slanina je veoma tražen proizvod. Doduše, izaziva i grižu savesti zbog straha od masnoće i moždanog udara. Međutim, morski plodovi sadrže više holesterola od slanine, kaže nutricionista i dijetetičar Milka Raičević za RTS.

„U slanini ima samo dva odsto loših nezasićenih masti, a mononezasićenih masnih kiselina ima tri puta više nego što ih ima u morskim plodovima“, istakla je Milka Raičević.

Neobična je i preporuka ovog dijetetičara da je slanina korisna čak i za one koji drže dijetu.

„Naš organizam je kompjuter. On zna kako se namučio da sačuva tu masnoću. Sledeći put kada krenete na dijetu, on lageruje, skuplja, ne dozvoljava da se to lako pusti iz organizma“, naglasila je Raičevićeva.

Međutim, važan je način pripreme.

„Kada kuvate slaninu, izbacite početnu masnoću. Lakše možete termički obraditi slaninu kada je prosušite“, objašnjava nutricionista Milka Raičević.

Najnovija istraživanja pokazuju da ishrana bogata masnoćama stimuliše centar u mozgu zadužen za užitak. Možda nećemo postati zavisni, ali svako uživanje u hrani nas može navesti da preteramo, prenosi RTS.

(Espreso/RTS)