Karamel torta, Foto: Printscreen/Youtube/Bokinakuhinja
preukusno!
OVU TORTU SVE JUGOSLOVENSKE BAKE SU SPREMALE ZA BITNE DOGAĐAJE: Ovaj BELI sastojak joj daje najbolji ŠMEK (RECEPT)
Recept za čuvenu karamel tortu
Objavljeno: 07.09.2023. 12:04h
Marija Marković
Recept za karamel tortu koju niko ne odbija
Sastojci
- 15 jaja
- 30 kašika šećera
- 300 gr mlevenih oraha
- 300 gr šećera
- 350 gr čokolade
- 400 gr margarin
- 3 kašike brašna
- 300 gr šlag kreme
- 400 ml kisele vode
Priprema:
- 5 belanca umutiti sa 5 kašike šećera, dodati 100 gr mlevenih oraha i 1 kašika brašna. Peći na 180 stepeni 15 min. Ispeći 3 kore.
- Karamel: rastopiti u suvom tiganju 300 gr šećera, kad porumeni, preliti sve 3 kore.
- Čokoladni preliv: Rastopiti 150 gr čokolade i 150 gr margarina.
- Kad se malo prohladi premazati timesve 3 kore preko karamela.
- Fil: Umutiti 15 žumanaca sa 15 kašike šećera i kuvati na pari. Kad je fil gotov, skloniti sa vatre i dodati 200 gr čokolade. Mešati dok se masa ne ujednači. Kad se fil ohladi dodati 250 gr umućenog margarina. Ređati: kora(sa karamelom i čokoladom)-čokoladni fil-kora… Umutiti 300 gr šlag kreme sa 350-400 ml kisele vode i dekorisati tortu. Prijatno!
Bonus video: Recept za svinjski paprikaš
(Espreso/Alo!)