Karamel torta, Foto: Printscreen/Youtube/Bokinakuhinja

preukusno!

OVU TORTU SVE JUGOSLOVENSKE BAKE SU SPREMALE ZA BITNE DOGAĐAJE: Ovaj BELI sastojak joj daje najbolji ŠMEK (RECEPT)

Recept za čuvenu karamel tortu

Objavljeno: 07.09.2023. 12:04h

Recept za karamel tortu koju niko ne odbija

Sastojci

  • 15 jaja
  • 30 kašika šećera
  • 300 gr mlevenih oraha
  • 300 gr šećera
  • 350 gr čokolade
  • 400 gr margarin
  • 3 kašike brašna
  • 300 gr šlag kreme
  • 400 ml kisele vode
foto: Printscreen/Youtube/Bokinakuhinja

Priprema:

  1. 5 belanca umutiti sa 5 kašike šećera, dodati 100 gr mlevenih oraha i 1 kašika brašna. Peći na 180 stepeni 15 min. Ispeći 3 kore.
  2. Karamel: rastopiti u suvom tiganju 300 gr šećera, kad porumeni, preliti sve 3 kore.
  3. Čokoladni preliv: Rastopiti 150 gr čokolade i 150 gr margarina.
  4. Kad se malo prohladi premazati timesve 3 kore preko karamela.
  5. Fil: Umutiti 15 žumanaca sa 15 kašike šećera i kuvati na pari. Kad je fil gotov, skloniti sa vatre i dodati 200 gr čokolade. Mešati dok se masa ne ujednači. Kad se fil ohladi dodati 250 gr umućenog margarina. Ređati: kora(sa karamelom i čokoladom)-čokoladni fil-kora… Umutiti 300 gr šlag kreme sa 350-400 ml kisele vode i dekorisati tortu. Prijatno!

Bonus video: Recept za svinjski paprikaš

(Espreso/Alo!)