vaŽno
STRUČNJACI OTKRILI DA LI JAJA TREBA ISPIRATI VODOM: Dobro čujte, VELIKI BROJ LJUDI NIJE ZNAO
Jaja mogu da se zaraze salmonelom, ako se bakterija prenese iz reproduktivnog trakta kokoške u jaja dok se formiraju. Zatim ljuske jaja mogu da se kontaminiraju nakon što su snesena, ako dotaknu kokošji izmet.
U pojednim zemljama jaja se odlažu isključivo u frižider, u drugim ih nakon kupovine čuvaju na sobnoj temperaturi. U prvom slučaju najdosledniji su stanovnici SAD, piše n1info.hr.
Zašto se jaja čuvaju isključivo u frižideru u SAD-u?
Jaja mogu da se zaraze salmonelom, ako se bakterija prenese iz reproduktivnog trakta kokoške u jaja dok se formiraju. Zatim ljuske jaja mogu da se kontaminiraju nakon što su snesena, ako dotaknu kokošji izmet.
„To je razlog zašto jaja moraju sa se ispiraju u pogonima za preradu u SAD”, objašnjava Gaida Batarse Hejvern, edukatorka za bezbednost hrane pri Institutu za zdravlje i ishranu na Michigan State University Extension.
Zbog zabrinutosti oko bakterija i svežine jaja, američki proizvođači jaja počeli su da ispiraju i hlade jaja 1970-ih, prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). I druge zemlje, uključujući Kanadu i Japan, ubrzo su počele da primenjuju isto.
Oko 60 posto jaja koja se prodaju u SAD dolazi od prerađivača koji učestvuju u sastavu ocenjivanja USDA. Ovo je dobrovoljni proces u kojem se jaja ocenjuju AA, A ili B u zavisnosti od kvaliteta jaja i načinu na koji su očišćena.
„Sva jaja klasifikovana prema USDA-u i većina velikih prerađivača nakon koraka pranja provodi i dezinfekcijsko ispiranje u pogonu za preradu”, kaže Batarse Hejvern. Ovo je uslov za dobijanje najviše ocene AA ili A na kutiji za jaja – generalno, što je viša ocena, to su jaja skuplja.
Kada se jaja peru, uklanja se prirodni zaštitni sloj s ljuske jajeta i stoga jaja moraju da budu u frižideru kako bi bila sigurna za upotrebu.
Zašto neke zemlje ne hlade jaja?
U većem delu Evrope i širom sveta jaja ostaju neisprana i neohlađena. Veruje se da jaja imaju zaštitni omotač ili kutikulu koja sprečava bakterije da prođu kroz ljusku.
„Neke evropske zemlje kažu da hlađenje nije potrebno i da ispiranje jaja uklanja zaštitnu kožicu”, objašnjava Batarse Hejvern. Osim toga, troškovi čišćenja i hlađenja jaja – od trenutka kada su položena do isporuke i prodaje – mogu biti značajni.
Dakle, koji je način bolji?
Studija objavljena 2018. u časopisu Poultry Science upoređivala je uobičajene metode skladištenja jaja. Istraživanje je pokazalo da je metoda čišćenja i hlađenja jaja koja se primenjuje u SAD rezultirala najkvalitetnijim jajima – kada su bila skladištena 15 nedelja.
Kako održati jaja svežima?
Kada donesete jaja kući iz trgovine, USDA preporučuje da ih odmah stavite u frižider. Ostavite ih u originalnom kartonu i čuvajte u najhladnijem delu frižidera, a ne u vratima. Kartonska kutija ih štiti od lomljenja i od upijanja mirisa druge hrane u vašem frižideru. Takođe na kutiji je otisnut datum “najbolje do” kako biste lakše pratili svežinu.
Nema potrebe za ponovnim ispiranjem jaja. Ispiranjem bi prljava voda mogla da prodre u pore jajeta.
A ako pripremate recept koji zahteva da jaja budu na sobnoj temperaturi? Nikada ih ne ostavljajte na sobnoj temperaturi duže od dva sata, savetuje USDA.
Ako kupujete sveža jaja na pijaci
Ako kupujete jaja na pijaci ili od nekoga ko uzgaja piliće u dvorištu, pitajte ih da li su jaja bila isprana. Isprana jaja stavite u frižider čim dođete kući. Pravila se razlikuju u zavisnosti o državi i o tome da li moraju mali proizvođači da ispraju proizvedena jaja. Neki proizvođači savetuju da neisprana jaja ostavljate izvan frižidera.
„Neka tržišta mogu da zahtevaju ispiranje jaja, a zatim nalepnicu. Preporučujemo da jaja stavite u frižider čim dođete kući,” kaže Batarse Hejvern. „Možda biste želeli da ponesete frižder sa sobom i na poljoprivrednu pijacu. Za najbolji kvalitet, iskoristite jaja do tri nedelje od kupovine.”
(Espreso/City magazin)