recept
RUSKA ZIMNICA KOJU DOMAĆICE MORAJU DA PROBAJU: Napravite AROMATIČNE ŠLJIVE u tegli, kombinacija ukusa ODUŠEVLJAVA
U zimnicu ove godine uvrstite i ukiseljene šljive
Vreme je da se priprema zimnica, a pored klasičnih specijaliteta predlažemo vam da napravite i šljive u tegli. Ovo pikantno i aromatično ukiseljeno voće je zanimljivog ukusa, a priprema nije nimalo komplikovana.
Sastojci:
2,5 kg šljiva
šaka nane
šaka bosiljka
2 ljute paprike
1 glavica belog luka
lovorov list
1 kašika šećera (po tegli)
1 kašičica soli (po tegli)
20 ml sirćeta (po tegli)
vrela voda
Priprema:
Šljive presecite na pola, ali ne do kraja, pa izvadite košticu. Bosiljak, nanu, beli luk i očišćenu papriku dobro izblendirajte. U sterilisanu teglu poređajte šljive i sipajte kašiku do dve dobijene smese, zatim dodajte šećer, so i sirće. Prelijte vrelom vodom i poređajte tegle u šerpu sa ključalom vodom u koju ste stavili krpu. Poklopite i ostavite nekih 7-8 minuta. Izvadite iz šerpe, pa još jednom dobro zatvorite tegle.
Majke i snajke
(Espreso/Stvar ukusa)