šok
AKO PRIMETITE DA IZ LUBENICE CURI ČUDNA TEČNOST, EVO ŠTA SE ZAPRAVO DEŠAVA: Stručnjaci se oglasili i UPOZORILI
Naime, ljudi su u poslednjih mesec dana masovno na društvene mreže postavljali slike i video-klipove u kojima su posmatrači svedoci kako lubenica u kuhinji puca ili eksplodira a iz nje se izliva neka čudna tečnost koju očevici opisuju kako ima truli miris povraćke.
Zastrašujuća serija događaja potresa američki kontinent poslednjih nedelju dana a tiče se bostana koji ničim izazvan puca po kućama dok iz njega izlazi smrdljiva pena
Iako pomisao da lenjo nedeljno popodne može biti narušeno eksplozijom u kuhinji izazvanom bostanom koji ste doneli s pijace zvuči kao scenario za horor film, to se dešava, i to već neko vreme, u Sjedinjenima Američkim Državama.
Naime, ljudi su u poslednjih mesec dana masovno na društvene mreže postavljali slike i video-klipove u kojima su posmatrači svedoci kako lubenica u kuhinji puca ili eksplodira a iz nje se izliva neka čudna tečnost koju očevici opisuju kako ima truli miris povraćke.
Poslednja žrtva bila je Šari Dajmond, koja je objavila fotografiju svoje mlohave ljuske lubenice u popularnoj grupi Trader Joe's Meal Ideas For Busi Moms na Fejsbuku. „Kupljeno u TJ's u nedelju, eksplodiralo u ponedeljak", napisala je ona objavu i dodala: "Smatrajte se upozorenim. Niko nije bezbedan." I dok je većina mislila da je reč o samo još jednom internet štosu, malo-pomalo su se javljali ljudi koji su potvrđivali pomenutu priču o lubenicama, navodeći i svoje iskustvo.
Stručnjaci veruju da su rekordno visoke temperature ovog leta doprinele uočenom porastu incidenata s eksplozijama lubenica širom sveta, a koje su zapravo uzrokovane propadanjem ovog povrća i fermentacijom.
Kako je profesor Kit Šnajder nedavno rekao za Today, ovaj porast eksplozija bi zapravo mogao biti „neočekivana posledica klimatskih promena“, jer prekomerna toplota može negativno uticati na kvalitet proizvoda. Posebno su lubenice podložne brzoj fermentaciji zbog većeg sadržaja šećera.
U suštini, evo šta se dešava: recimo da je lubenica porasla velika i sočna u Teksasu, gde su mnogi gradovi doživeli svoja najtoplija leta u istoriji. Kada je ubrana i očišćena, nju zatim pošalju recimo u Njujork, što bi moglo da potraje više od nedelju dana. Veći deo tog putovanja ona provodi na vrućini koja znatno ubrzava proces fermentacije.
Veruje se da ovu brzu fermentaciju ovog leta izazivaju određene bakterije koje ulaze u meso lubenice kroz sitna oštećenja ili napukline na kori i stabljikama, a kada se kombinuju sa temperaturama toplijim od uobičajenih, mogu dati potencijalno opasne rezultate. Kao što je Šnajder rekao za Today:
„Ako dođe do dovoljno fermentacije, koja proizvodi gas, može se stvoriti dovoljan unutrašnji pritisak da lubenica pukne ili eksplodira“.
Najčešće, prekomerni pritisak će izazvati penu i sokovi lubenice će da iscure kroz pukotine na kori, ali ako izlazne tačke budu blokirane iz bilo kog razloga doći će do eksplozije".
Ako ste zabrinuti da će vas zadesiti sudbina da se zateknete u srči do kolena koja teče iz raspukle lubenice, postoje nekoliko stvari koje možete učiniti da smanjite šanse da se to dogodi:
Ostavite lubenicu dalje od direktne sunčeve svetlosti da biste joj produžili rok trajanja.
Pohranite celu lubenicu u frižideru dok ne bude spremna za jelo. Kada isečete lubenicu, čuvajte je u frižideru .
Proverite da li na svim vašim lubenicama ima ogrebotina i rupa pre nego što ih stavite u korpu u prodavnici.
Ako vaša lubenica počne da šišti ili da iz nje curi tečnost, pažljivo je prebacite u kesu za smeće i odmah je odložite. Čak i ako vaša lubenica ne curi ili nije vidljivo oštećena, nemojte je jesti ili rezati ako primetite bilo kakvu vrstu trulog mirisa.
(Espreso/24sedam)