TORTICA
JUGOSLOVENSKE DOMAĆICE MEŠAJU OVAJ SASTOJAK U TORTE OD 1967. GODINE: Ovo je jedan od NAJBOLJIH recepata do sada
Jeste septembar ali leto još nije gotovo, evo kako da se rashladite kada nadođe novi vreli talas sledeće nedelje.
Imamo savršeni srpski proizvod koji se meša u mnoge torte, to je naravno - plazma keks.Plazma keks je počeo da se proizvodi davne 1967. godine, a od tada do danas jugoslovenske domaćice su osmislile mnoge recepte u koje ga stavljaju, a ovo je jedan od njih - Torta Ledena plazma:
Fil:
- 4 šlaga
- 4 kisele pavlake
- 2 čaše šećera
- 400 g plazme
- čokolada
Kora:
- 2 kašike kakaoa
- 1,5 dl ulja
- 1/2 praška za pecivo
- 2,5 dl mleka
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 3 žumanca
- 5 kašika brašna
Priprema
Kora: Umutiti belanca sa šećerom, dodati jedno, po jedno žumance, dodati brašno, prašak za pecivo, kakao i ulje. Ispeći koru, preliti sa hladnim mlekom. Fil: Umutiti 2 šlaga sa manje mleka nego što treba. Posebno umutiti pavlaku i šećer pa sjediniti sa šlagom, dodati plazmu. Sve sjediniti i premazati koru. Umutiti 2 šlaga, premazati tortu i izrendati čokoladu.
(Espreso/alo)