Plazma torta, Foto: CooKing/Printscreen/Youtube

TORTICA

JUGOSLOVENSKE DOMAĆICE MEŠAJU OVAJ SASTOJAK U TORTE OD 1967. GODINE: Ovo je jedan od NAJBOLJIH recepata do sada

Jeste septembar ali leto još nije gotovo, evo kako da se rashladite kada nadođe novi vreli talas sledeće nedelje.

Objavljeno: 05.09.2023. 23:00h

Imamo savršeni srpski proizvod koji se meša u mnoge torte, to je naravno - plazma keks.Plazma keks je počeo da se proizvodi davne 1967. godine, a od tada do danas jugoslovenske domaćice su osmislile mnoge recepte u koje ga stavljaju, a ovo je jedan od njih - Torta Ledena plazma:

Fil:

  • 4 šlaga
  • 4 kisele pavlake
  • 2 čaše šećera
  • 400 g plazme
  • čokolada

Kora:

  • 2 kašike kakaoa
  • 1,5 dl ulja
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2,5 dl mleka
  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 3 žumanca
  • 5 kašika brašna

Priprema

Kora: Umutiti belanca sa šećerom, dodati jedno, po jedno žumance, dodati brašno, prašak za pecivo, kakao i ulje. Ispeći koru, preliti sa hladnim mlekom. Fil: Umutiti 2 šlaga sa manje mleka nego što treba. Posebno umutiti pavlaku i šećer pa sjediniti sa šlagom, dodati plazmu. Sve sjediniti i premazati koru. Umutiti 2 šlaga, premazati tortu i izrendati čokoladu.

(Espreso/alo)