Ilustracija, Foto: Aleksa Petrović

vaŽno

EVO DA LI LJUDI SA VISOKIM ŠEĆEROM SMEJU DA JEDU VOĆE: Važno je da čujete, malo ko je ZNAO ZA OVO

Ako volite voćne salate, evo šta još možete da ubacite: jabuke (25 g UH u jednom plodu), pomorandže (16 g UH), kruške (5,5 UH) i kivi (11g).

Objavljeno: 05.09.2023. 10:27h

Jedan od najvažnijih sastojaka slatkih plodova su vlakna - veoma važna za snižavanje šećera u krvi. Zato je potrebno da jedete cele voćke, a ne da cedite sokove. Još gore je ako tim sokovima dodate i šećer, kao što se ponekad čini da bi se ublažila jaka kiselost.

Za ishranu osoba sa visokim šećerom u krvi idealne su jagode, borovnice i drugo bobičasto voće. Ono obiluje antioksidantima i vlaknima. Jedna šolja borovnica ima oko 80 kalorija i 20 gr ugljenih hidrata, pa možete i da smanjite količinu voća i dodate malo nemasnog jogurta da napravite užinu.

Višnje su odličan izbor, jer imaju i antiinflamatorna svojstva. Jedna šolja ima 50 kalorija i oko 12 g ugljenih hidrata. Sezonu bresaka iskoristite do maksimuma. Ovo slatko voće je pogodno i za dijabetičare, jer jedna sveža breskva ima 60 kalorija i oko 14 g ugljenih hidrata. Isto važi i za kajsije - jedna ima samo 4 g ugljenih hidrata.

foto: Olaf Karwisch / Panthermedia / Profimedia

Ako volite voćne salate, evo šta još možete da ubacite: jabuke (25 g UH u jednom plodu), pomorandže (16 g UH), kruške (5,5 UH) i kivi (11g).

Važno je da znate da se za dijabetičare ne preporučuje više od 15g ugljenih hidrata po obroku, pa tako i planirajte svoj jelovnik.

(Espreso/Lepa i srećna)