Vanilice, Foto: Printscreen/Youtube/ Milin Kuvar

recept

PODSETITE SE DETINJSTVA UZ STARISNKU POSLASTICU KOJU SVI VOLIMO: Recept za vanilice koje se TOPE u ustima

Recept za originalne, domaće vanilice koje možete puniti omiljenim džemom.

Objavljeno: 04.09.2023. 08:21h

Potrebno je:

  • 200 g masti
  • 3 kašike šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 1/2 limuna - sok
  • 1 limun - kora
  • 450 g brašna
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 250 g šećera u prahu
  • 250 g džema od šljiva

Priprema

Umutiti mast sa 3 kašike šećera, jednim celim jajetom i jednim žumancetom, sokom od polovine limuna i narendanom korom od jednog limuna (koru rendati na sitno rende).

Dodati 450 g brašna i zamesiti testo.

Pobrašnjaviti radni deo i razvući testo. Rernu zagrejati na 180 C.

Modlicama vaditi vanilice, ređati ih na pleh i peći u namašćenom plehu dok ne porumene. Ispečene vanilice ostaviti da se prohlade.

U velikom dubokom tanjiru pomešati vanilin šećer i šećer u prahu. Prohlađene vanilice tretirati na sledeći način: Jednu vanilicu premazati džemom i preklopiti drugom vanilicom. Ovako formiranu vanilicu uvaljati u prethodno pomešanom prah šećeru i vanilin šećeru.

(Espreso/recepti.com)