PAŽNJA
OVA RUSKA HLADNA ČORBA OKREPLJUJE DUH I TELO: Osvežava bolje od ijedne LIMUNADE, a ima i POSEBNO IME
Kako ova ogromna zemlja ima delove u kojima je vruće, ova supa je idealna za tople dane. Krepi duh i telo, a osvežava bolje od limunade
Zahvaljujući internetu i medijima, sada su nam dostupna najrazličitija jela sa svih meridijana. Za sve one koji vole da istražuju druge kuhinje i eksperimentišu sa hranom, donosimo recept za rusku hladnu čorbu koja se zove okroška.
Kako ova ogromna zemlja ima delove u kojima je vruće, ova supa je idealna za tople dane. Krepi duh i telo, a osvežava bolje od limunade.
Moramo da napomenemo i to da recept za okrošku nije jedinstven, svako ima svoju varijantu kako je sprema, ali je nekoliko sastojaka uvek tu - supa, krastavci, jaje, neko meso, kiselo mleko ili kefir i kvas.
Vreme pripreme:
60 minuta
Sastojci:
100 ml kisele pavlake (može i kefir ili kiselo mleko)
3 supene kašike sirćeta
2 kafene kašike soli
3 supene kašike seckane sveže mirođije
100 g mladog luka, sitno seckanog
250 g šunke ili nekog sličnog suhomesnatog proizvoda
4 krompira
3 kuvana jaja
3 krastavca (najbolje sveža, a mogu da budu i kiseli, u tom slučaju uzmite 5, 6)
Priprema:
Krompir oljuštite i iseckajte na kockice. Stavite ga u šerpu, sipajte vodu da prekrije krompir i dodajte jednu supenu kašiku sirćeta.
Kuvajte oko 10 minuta dok se krompir ne skuva, ali nemojte da prekuvate da se raspadne. Potom ocedite i ostavite da se ohladi ili sipajte hladnu vodu.
Skuvajte tri jaja i ohladite ih. Iseckajte na sitne kockice, dodajte preko krompira. Iseckajte šunku, mirođiju i mladi luk. Sve stavite u veću šerpu sa krompirom i jajima.
Odvojeno umutite 2 litre vode sa pavlakom i preostalim sirćetom. Dodajte so, pa sve prelijte preko krompira i jaja. Promešajte i okroška je gotova!
(Espreso/24sedam)