Ledena plazma torta, Foto: Printscren/ Youtube/ kristalna kuhinja

posebno

JUGOSLOVENSKE DOMAĆICE MEŠAJU OVAJ SASTOJAK U TORTE OD 1967. GODINE: Ovaj je JEDAN od NAJUKUSNIJIH RECEPATA do sada

Probajte najukusniju tortu od sastojka koji se prouizvodi od 1967. godine u Požarevcu

Objavljeno: 01.09.2023. 12:00h

Jeste septembar ali leto još nije gotovo, evo kako da se rashladite kada nadođe novi vreli talas sledeće nedelje. Imamo savršeni srpski proizvod koji se meša u mnoge torte, to je naravno - plazma keks.

Plazma keks je počeo da se proizvodi davne 1967. godine, a od tada do danas jugoslovenske domaćice su osmislile mnoge recepte u koje ga stavljaju, a ovo je jedan od njih - Torta Ledena plazma:

Fil:

  • 4 šlaga
  • 4 kisele pavlake
  • 2 čaše šećera
  • 400 g plazme
  • čokolada
foto: Printscreen/ Youtube/ Home Made Recipes

Kora:

  • 2 kašike kakaoa
  • 1,5 dl ulja
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2,5 dl mleka
  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 3 žumanca
  • 5 kašika brašna
foto: Printscreen/Youtube/Home Made Recipes

Priprema

  1. Kora: Umutiti belanca sa šećerom, dodati jedno, po jedno žumance, dodati brašno, prašak za pecivo, kakao i ulje. Ispeći koru, preliti sa hladnim mlekom.
  2. Fil: Umutiti 2 šlaga sa manje mleka nego što treba.
  3. Posebno umutiti pavlaku i šećer pa sjediniti sa šlagom, dodati plazmu. Sve sjediniti i premazati koru.
  4. Umutiti 2 šlaga, premazati tortu i izrendati čokoladu.

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:

(Espreso/Recepti.com)