Ledena plazma torta, Foto: Printscren/ Youtube/ kristalna kuhinja
posebno
JUGOSLOVENSKE DOMAĆICE MEŠAJU OVAJ SASTOJAK U TORTE OD 1967. GODINE: Ovaj je JEDAN od NAJUKUSNIJIH RECEPATA do sada
Probajte najukusniju tortu od sastojka koji se prouizvodi od 1967. godine u Požarevcu
Objavljeno: 01.09.2023. 12:00h
Ivona Jelić
Jeste septembar ali leto još nije gotovo, evo kako da se rashladite kada nadođe novi vreli talas sledeće nedelje. Imamo savršeni srpski proizvod koji se meša u mnoge torte, to je naravno - plazma keks.
Plazma keks je počeo da se proizvodi davne 1967. godine, a od tada do danas jugoslovenske domaćice su osmislile mnoge recepte u koje ga stavljaju, a ovo je jedan od njih - Torta Ledena plazma:
Fil:
- 4 šlaga
- 4 kisele pavlake
- 2 čaše šećera
- 400 g plazme
- čokolada
Kora:
- 2 kašike kakaoa
- 1,5 dl ulja
- 1/2 praška za pecivo
- 2,5 dl mleka
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 3 žumanca
- 5 kašika brašna
Priprema
- Kora: Umutiti belanca sa šećerom, dodati jedno, po jedno žumance, dodati brašno, prašak za pecivo, kakao i ulje. Ispeći koru, preliti sa hladnim mlekom.
- Fil: Umutiti 2 šlaga sa manje mleka nego što treba.
- Posebno umutiti pavlaku i šećer pa sjediniti sa šlagom, dodati plazmu. Sve sjediniti i premazati koru.
- Umutiti 2 šlaga, premazati tortu i izrendati čokoladu.
UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:
(Espreso/Recepti.com)