recept
OVO JELO JE CELA JUGOSLAVIJA OBOŽAVALA ZBOG TITA: To je bilo njegovo OMILJENO JELO, pa su ga i ostali ZAVOLELI
Poznat kao gurman, teško je odolevao dobroj hrani
Opšte je poznato da je pokojni doživotni predsednik nekadašnje SFR Jugoslavije bio veliki gurman. Josip Broz Tito voleo je dobro da pojede, kako slano, tako i slatko.
Jedno od njegovih omiljenih jela bile su zagorske štrukle, a ako pitate Zagorce, ubedljivo najbolja slana i slatka poslastica su upravo one jer dolaze u obe varijante. A kako je i on rođen u Zagorju, onda nije ni čudna ljubav prema štruklama.
A kako bismo vam ukratko opisali ovo jelo, pa kao najsočniju pitu sa sirom koju možete da zamislite.
U Srbiji se danas štrukle skoro i ne prave, mada se prave razne vrste pita od vučenog testa.
Kako smo čuli i dalje postoje na meniju jednog starog restorana u Beogradu i to baš onakve kakve je Tito svojevremeno jeo.
A ovako se prave zagorske štrukle.
Sastojci:
Testo:
250 g oštrog brašna
250 g glatkog brašna
1 jaje
0,5 dcl ulja
3 dcl vode
so
Nadev:
75 dkg svežeg kravljeg sira
2 jaja
so
Preliv:
1/2 l pavlake za kuvanje
Priprema:
Zamesite testo od navedenih sastojaka da dobijete žilavo, vodeno vučeno testo. Podelite ga na pola, te kugle testa premažite uljem i ostavite da odstoje nekih 30 minuta.
Na veliki stolnjak pospite malo brašna i na njemu razvucite testo.
Pomešajte sir, jaja i so, pa ovaj nadev nanesite na donji deo razvučenog testa. Potim testo urolajte, kao u štrudlu, počevši od sira prema kraju testa.
Potom testo podelite na komade žaljene veličine režući ih ivicom tankog tanjira, kako se nekad i seklo, a možete i nekim prigodnim kuhinjskim alatom.
U lonac stavite vodu, so i kašiku ulja. Kada voda provri, u nju stavite izrezane štrukle. Nakon što voda ponovno provri kuvajte ih oko 3 minuta.
Kuvane štrukle izvadite u namašćenu vatrostalnu posudu i zalijte pavlakom za kuvanje.
Pecite ih dok im se kora ne postane zlatna.
Majke i snajke
(Espreso/24sedam)