Škembići preliveni parmezanom, Foto: Printscreen/Youtube/Etno hedonizam

delikates

DANAS ZA RUČAK SPECIJALITET SA JUGA SRBIJE KOJI OBOŽAVATE: TAJNA je samo u JEDNOJ STVARI (RECEPT)

Kada nemate ideju šta da spremite za ručak, srpska tradicionalna jela su uvek dobrodošla

Objavljeno: 30.08.2023. 16:10h

Svaki pravi gurman je bar jednom u kafani naručio škembiće. Ovo tradicionalno jelo sa juga Srbije je specifičnog ukusa, pa su ljudi podeljeni na one koji obožavaju škembiće i na one koji nisu oduševljeni.

Za njihovu pripremu vam je potrebno malo kulinarskih veština i jelo će biti savršeno ukusno. Zato je ovaj recept odličan, a tajna je u dugom krčkanju koje ih omekšava i čini da se tope u ustima!

foto: Printscreen/Youtube/Njam food

Sastojci:

  • 2 paradajza
  • 250 ml belog vina
  • 2 pune kašike slatke paprike
  • 1 kašika masti
  • tucana ljuta paprika
  • 3-4 lovorova lista
  • 1 kg škembića (već opranih, skuvanih i iseckanih)
  • 1/2 kg crnog luka
  • oko 200 g dimljene slanine
  • 3-4 čena belog luka
  • veza zeleni (šargarepa, paštrnak, peršun)
foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Priprema:

  1. Crni i beli luk, kao i peršun sitno iseckajte, a šargarepu i paštrnak izrendajte.
  2. U duboku šerpu stavite mast i kada se istopi dodajte seckani slaninu. Kada se slanina malo proprži dodajte crni i beli luk, šargarepu i paštrnak, kao i peršun. Dobro promešajte.
  3. Kada se sve dobro proprži dodajte škembiće. Promešajte, pa posolite i pobiberite, pa dodajte slatku i tucanu papriku, kao i lovorov list. Sve lepo promešajte.
  4. Nakon tog vremena dodajte oguljeni i sečeni paradajz, vino i vode koliko je potrebno da sve bude prekriveno tečnošću i još malo preko toga. Poklopite i kuvajte nekih 2 sata, jednom proverite da li je tečnost isparila. Ako jeste sipajte još malo vode, ali nemojte da otvarate poklopac stalno.
  5. Lakše je na kraju, ako procenite da je jelo retko, ostaviti da kuva bez poklopca dok sos ne zgusne. Ako su škembići dovoljno mekani jelo je gotovo.
  6. Možete da ga pospete rendanim parmezanom za još bolji ukus.

DA LI STE ČULI ZA JELO NOAZET? Ne propustite recept vrhunskog kuvara Raše danas u 18 časova za čuveni specijalitet:

(Espreso/ Stvar ukusa)