Škembići preliveni parmezanom, Foto: Printscreen/Youtube/Etno hedonizam
delikates
DANAS ZA RUČAK SPECIJALITET SA JUGA SRBIJE KOJI OBOŽAVATE: TAJNA je samo u JEDNOJ STVARI (RECEPT)
Kada nemate ideju šta da spremite za ručak, srpska tradicionalna jela su uvek dobrodošla
Objavljeno: 30.08.2023. 16:10h
Ivona Jelić
Svaki pravi gurman je bar jednom u kafani naručio škembiće. Ovo tradicionalno jelo sa juga Srbije je specifičnog ukusa, pa su ljudi podeljeni na one koji obožavaju škembiće i na one koji nisu oduševljeni.
Za njihovu pripremu vam je potrebno malo kulinarskih veština i jelo će biti savršeno ukusno. Zato je ovaj recept odličan, a tajna je u dugom krčkanju koje ih omekšava i čini da se tope u ustima!
Sastojci:
- 2 paradajza
- 250 ml belog vina
- 2 pune kašike slatke paprike
- 1 kašika masti
- tucana ljuta paprika
- 3-4 lovorova lista
- 1 kg škembića (već opranih, skuvanih i iseckanih)
- 1/2 kg crnog luka
- oko 200 g dimljene slanine
- 3-4 čena belog luka
- veza zeleni (šargarepa, paštrnak, peršun)
Priprema:
- Crni i beli luk, kao i peršun sitno iseckajte, a šargarepu i paštrnak izrendajte.
- U duboku šerpu stavite mast i kada se istopi dodajte seckani slaninu. Kada se slanina malo proprži dodajte crni i beli luk, šargarepu i paštrnak, kao i peršun. Dobro promešajte.
- Kada se sve dobro proprži dodajte škembiće. Promešajte, pa posolite i pobiberite, pa dodajte slatku i tucanu papriku, kao i lovorov list. Sve lepo promešajte.
- Nakon tog vremena dodajte oguljeni i sečeni paradajz, vino i vode koliko je potrebno da sve bude prekriveno tečnošću i još malo preko toga. Poklopite i kuvajte nekih 2 sata, jednom proverite da li je tečnost isparila. Ako jeste sipajte još malo vode, ali nemojte da otvarate poklopac stalno.
- Lakše je na kraju, ako procenite da je jelo retko, ostaviti da kuva bez poklopca dok sos ne zgusne. Ako su škembići dovoljno mekani jelo je gotovo.
- Možete da ga pospete rendanim parmezanom za još bolji ukus.
DA LI STE ČULI ZA JELO NOAZET? Ne propustite recept vrhunskog kuvara Raše danas u 18 časova za čuveni specijalitet:
(Espreso/ Stvar ukusa)