Domaći kečap, Foto: Printscreen YouTube/Yummy Delicious Recipes
vrlo paradajzičast
ZIMNICA KOJA ĆE VAM SLUŽITI CELE ZIME, OD UMAKA DO OZBILJNIH JELA: DOmaćice se TUKU za recept sa OVIM SASTOJKOM
Domaći paradajz sok je odličan, ali domaći kečap je još bolji
Objavljeno: 29.08.2023. 16:13h
Ivona Jelić
Vredne domaćice su već uveliko počele da pripremaju zimincu, a obavezno na vaše police dodajte i domaći kečap koji se pravi od paradajza i gustina. Isplativije je da ga sami napravite, a i mnogo je zdraviji nego kupovni.
Kečap možete da koristite kao prilog uz mnoga jela, a najviše se služi uz pomfrit i picu. Evo recepta:
Sastojci:
- 120 g soli
- 200 g gustina
- origano (po želji)
- 1 kesica konzervansa
- 8 kg paradajza
- 2 kašike sirćeta
- 300 g šećera
Priprema:
- Paradajz zasecite, pa kratko blanširajte u provreloj vodi. Kada se ohladi skinite kožicu i lepo ispasirajte. Možete u blenderu, a možete i u mašinici ako je imate.
- Sipajte u šerpu i posle ključanja kuvajte još pola sata. Zatim sipajte sirće, šećer i so. Dobro promešajte da se svi sastojci lepo sjedine.
- Ostavite na šporetu još nekih 10 minuta, a zatim odvojite litar smese i dodajte gustin.
- Zatim smesu sa gustinom sipajte u paradajz i lepo promešajte da se sve sjedni. Ostavite da se kuva još pola sata, pa na kraju dodajte origano i konzervans.
- Promešajte i sipajte u sterilisane tegle.
DA LI STE ČULI ZA JELO NOAZET? Ne propustite recept vrhunskog kuvara Raše danas u 18 časova za čuveni specijalitet:
(Espreso/ Stvar ukusa)