Torta sarajevka, Foto: Print Screen Youtube/Nadica-just my way

PROBAJTE

OSETITE DUH STARIH VREMENA UZ NEZABORAVNU SARAJEVSKU TORTU: Brza i šarmantna, za SVAKU priliku i u svako DOBA

Torta Sarajevka ili Sarajka ne izlazi iz mode i prigodna je za sve vrste slavlja.

Objavljeno: 29.08.2023. 12:32h

Sastojci:

  • 1-2 pakovanja rozenkora
  • 1,5 l mleka
  • 5 jaja
  • 800 g šećera
  • 12 kašika brašna
  • 400 g čokoladeza kuvanje
  • 500 g samlevenih pečenih lešnika
  • 4 kesice vanilin šećera

Priprema:Umutiti belanca posebno sa 800 g šećera, dodati žumanca i još mutiti.U posebnoj posudi razmutiti 12 kašika brašna sa malo mleka, a ostatak mleka staviti da provri. Sipati razmućeno brašno u umućena jaja, promešati da se sjedini. Kad mleko provri, skloniti sa vatre i varjačom umešati masu od jaja i brašna, sjediniti i vratiti na tihu vatru, pa skuvati gust krem uz neprestano mešanje.

U vruć krem dodati 400 g kvalitetne gorke čokolade za kuvanje, mešati da se rastopi. Ostaviti da se skroz ohladi uz povremeno mešanje. U ohlađen krem dodati 500 g mlevenih lešnika i 4 vanilin šećera. Filovati korice tanko, ređati jednu preko druge blago pritiskajući da se spoje.

Preliti glazurom od 150 g čokolade, 100 g margarina i kašika ulja koju treba otopiti na pari. Tortu možete čuvati na terasi, biće još sočnija i lepša nego u frižideru.

(Espreso/mondo)