MORATE ZNATI
URADITE OVO I ČEKAJTE SREĆNI SLEDEĆU BERBU: Baštovan otkrio gde svi SRBI GREŠE kada OREZUJU voće
Ovo je jedini pravilan način za orezivanje voća
Orezivanje voćaka se obično smatra zimskim poslom, ali stručnjaci kažu da se može obaviti i tokom leta.
"Koštičavo voće, kao što su breskve, višnje i šljive mogu da se orezuju u proleće i leto", tvrdi Dru Svejnston, baštovan koji piše za "Homes&Gardens". "Tako se izbegavaju infekcija lića i druge bolesti."
"Kod jabučastih sorti, drveće može da se orezuje tokom zime. Jabuke valja orezivati svake godine, kako bi se podstakli novi izdanci i rodne grane naredne sozone", kaže Dru.
Prema njegovim rečima, takve voćke u špaliru valja orezati i tokom leta, kako bi se održao uredan oblik i izbeglo ukrštanje grana.
Zelena rezidba se obavlja u toku juna i jula, i to rano ujutro ili kasno poslepodne ako su temperature visoke.
Pored odsecanja, leti se obavlja i povijanje grana tako da zauzmu skoro horizontalan položaj. Tako će se sve hranljive materije ravnomerno raspoređivati i uspostaviti ravnoteža između porasta i plodnosti.
Zahvaljujući letnjoj rezidbi, poboljšava se i boja i kvalitet voća, a svako drvo će dati veći rod.
Bonus video: Biljni odgovor na alergije
(Espreso/Lepa&Srećna)