pITA, Foto: Jelajelena Petrovic

UKUSAN DORUČAK

LAKO I UKUSNO, SPREMA SE BRZINOM SVETLOSTI: Ovo napravite SUTRA ZA DORUČAK, PRSTE DA POLIŽETE (RECEPT)

Može da se pravi sa šunkom i sirom, a možete je prilagoditi i drugim ukusima vaše porodice

Objavljeno: 26.08.2023. 21:28h

Ova jednostavna pita za doručak je obrok u kojem će da uživa cela porodica. Može da se pravi sa šunkom i sirom, ponekad može da se ubaci i malo seckanog brokolija, a možete je prilagoditi ukusima vaše porodice dodavanjem raznih sireva, mladog luka, pečuraka ili šta god mislite da bi ukućani želeli.

Toliko se lako pravi da i deca mogu da je naprave sama, a jedna od najboljih stvari u vezi sa ovom pitom je što će i sledećeg jutra kada se podgreje biti jednako ukusna kao kad je izašla iz rerne.

Sastojci:

za koru:

- 300 g brašna • 250 g margarina • 100 g hadne vode -1-2 kašike šecera • 1 kašičica soli

za fil:

3 jajeta • 1,5 Šolja punomasnog mleka • 1 kašika brašna • 1 kašika otopljenog putera • so i biber • 1/2 šolje brokolija isečenog na kockice (opciono) * 1 Šolja seckane Šunke

*1 Šolja iseckanog kačkavalja

Priprema:

Margarin izvadite iz frižidera i isecite ga na kockice oko jedan centimetar veličine. U mikseru za testo prvo promešajte brašno, dodajte so i šećer, a zatim iseckani puter i mešajte oko 30 sekundi.

Vodu dodajite postepeno i testo treba da bude spremno za 60 sekundi. Nemojte previše mesiti testo da se ne ugreje. Ono ne treba da bude previše vlažno.

Kada je testo gotovo, ostavite ga u frižideru dok pripremate fil za pitu.

Zagrejte rernu na 375 stepeni. Umutite mleko, jaja, brašno, puter, so i biber dok se ne sjedine. Umešajte brokoli ako koristite, šunku i sir.

Izvadite testo iz frižidera, razvucite ga oklagijom da bude malo veći od kalupa u kojem ćete da pečete američku pitu.

Sipajte smesu u koru za pitu, pazeći da se ne prepuni, i pecite je 45-50 minuta ili dok pita ne napuhne i porumeni na vrhu.

Kada izvadite iz rerne, ostavite pitu da se ohladi, najmanje 10 minuta.

Bonus video:

(Espreso/Telegraf.rs)