Kolač sa višnjama, Foto: Oleg Elkov / Alamy / Alamy / Profimedia

prste da poližeš!

EVO KAKO DA NAPRAVITE KOLAČ SA VIŠNJAMA: Sve SASTOJKE imate u kući, a NAPRAVIĆETE nešto u čemu ćete se DAVITI

Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu, pomešanim sa vanil šećerom,a zatim ga iseći na kocke

Objavljeno: 26.08.2023. 17:16h

Starinski kolač koji se jednostavno priprema.

Sastojci:

– 5 jaja

– 300 g šećera

– 2 dl jogurta

– 1,5 dl ulja

– 270 g brašna

– 1/2 kesice praška za pecivo

– 400 – 500 g višanja

– šećer u prahu za posipanje kolača

– vanil šećer

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca.

Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer i mutiti još malo.

Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom.

Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjediniti sa belancima.

Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh. Na testo staviti višnje i malo ih uronite u testo, ne previše.

Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti temperaturu na 180 stepeni.

Peći kolač oko 40 minuta.

Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu, pomešanim sa vanil šećerom,a zatim ga iseći na kocke.

Prijatno!

Bonus video:

(Espreso/N1)