Bata Živojinović, Foto: prentscreen/youtube/RTS Zabava

POSLASTICA

OVO JE BIO OMILJENI KOLAČ BATE ŽIVOJINOVIĆA: U Jugoslaviji su ga svi TAMANILI, nema DOMAĆICE koja nije ZNALA RECEPT

Omiljeni kolač Bate Živojinovića su svi u Jugoslavij tamanili, a recept će vas oduševiti

Objavljeno: 26.08.2023. 08:58h

Napravite omiljeni kolač glumca Bate Živojinovića.

Toliko je ukusna poslastica da niko neće moći da joj odoli.

Priprema je i više nego jednostavna, a domaćice u Jugoslaviji su to redovno spremale.

Sastojci za koru:

3 cela jaja

šećera onoliko koliko su teška tri jaja

brašna onoliko koliko su teška 2 jaja

Sastojci za fil:

4 žumanca

500ml mleka

2-3 kašičice gustina

foto: Printscreen/Youtube/ Deda Miletova Kuhinja

150gr šećera

50ml vode

4 kesice šlaga ili 500ml slatke pavlake

Priprema:

Umutite 3 jaja, dodajte šećer i brašno. Mutite dok ne dobijete glatku smesu. Preručite na veliki četvrtasti pleh obložen papirom za pečenje pa pecite par minuta dok testo ne porumeni. Vodite računa, brzo se peče jer je tanko, a nema čak ni prašak za pecivo.

Čim se ispeče, biskvit isecite na 3 jednaka dela i ostavite da se prohladi.

Skuvajte fil tako što ćete u šerpicu dodati šećer da se rastapa u karamel. Kada se naprave mehurići nalijte mleko i pustite da se otopi šećer i mleko krene da vri. Kada mleko počne da vri, vi u njega sipajte razmućena žumanca kojima ste dodali gustin. Umutite u puding sve.

Posebno umutite slatku pavlaku.

Filujte kolač tako što ćete stavljati jednu koricu, žuti fil, pavlaku, pa koricu i sve dok ne potrošite materijal. Ukrasite orasima.

Bonus video:

(Espreso/Stil/Vanja Milenković)