morate da probate
SVI ZNAMO ZA ONAJ SA SIROM I MESOM, A DA LI STE ČULI ZA MLEČNI BUREK? Ovo je starinski GRČKI SPECIJALITET iz 1922.
Galaktoboureko možda nije najjednostavniji recept, ali je sigurno najukusnija baklava koju ćete probati
Uz ovaj recept osetite ukus Grčke gde god da ste! Zahvaljujući kolaču Galaktobureko čiji naziv najbolje kazuje o kakvoj poslastici je reč, u slobodnom prevodu glasi mlečni burek (grč. γάλα koja znači mleko, i bureko koja potiče od reči burek iz turskog jezika), uzbudićete sva vaša čula.
Ovaj recept doneli su imigranti koji su izbegli u Grčku iz Male Azije oko 1922. godine, a kombinuje francusku notu delikatesa sa ukusom sirupa Bliskog istoka.
Naše mame i bake odavno tvrde da su najbolji kolači oni koji se prave po principu "odokativno". I zaista ovaj kolač je dokaz za to, pripremite samo jednu šolju i sve će ići kao podmazano!
Galaktoboureko možda nije najlakši desert za napraviti, ali ćete, kad ga probate, shvatiti da je definitivno vredan truda.
Mera je standardna šolja od jogurta, odnosno kiselog mleka.
Potrebno je:
1/4 šolje griza
1 1/2 šolje šećera
1/4 šolje gustina
6 jaja (blago umućena)
1l mleka
1/2 šolje griza
12 kora za baklavu
130g putera
1 kašika kore od limuna
Sirup:
1 kašika soka od limuna
1/2 šolje šećera
3/4 šolje vode
1 štap cimeta
Priprema:
SIRUP: Prvo ubaciti sve sastojke koji idu u sirup, dovesti do tačke ključanja i skloniti sa strane. Postepeno ohladiti. Ohlađen sirup ide preko vrućeg bureka.
FIL: U vruće mleko dodati 1/4 griza šolje griza, 1 1/2 šećera, 1/4 gustina, 6 umućenih jaja i koru jednog limuna. Zatim vratiti na ringlu šerpu i dodati još 1/2 šolje griza i mešati dok se ne dobije tekstura kao na snimku.
Tepsiju podmazati puterom. Složiti polovinu kora (6) i svaku premazati puterom, šestu ne, preko nje staviti fil. Kore treba da prelaze preko ivica tepsije. Kada se stavi fil, preko njega se redja preostalih 6 kora po istom postupku. Deo drugih 6 kora koje prelaze ivicu odseći, a prvih 6 kora koje prelaze ivicu prebaciti preko kao na videu. Premazati ih sa preostalim puterom, iseći i peći 170-180 stepeni 30-45 minuta.
Majke i snajke
(Espreso/Srbija danas)