Sos, Foto: Printscreen/Youtube/ Recepti Brigita Husic

SAVET

OVAKO ĆETE NAPRAVITI SAVRŠENO GUST SOS ZA SVAKO JELO U 10 MINUTA: Spremite ga uz samo 1 sastojak kao ŠEF KUHINJE

Ako često imate poteškoće da napravite dobar sos, evo nekoliko saveta da vam uvek uspe.

Objavljeno: 25.08.2023. 13:02h

Vešti ste u kuhinji, ali nikako da napravite dobar sos? Prvo, imajte na umu da će se svaki umak zgusnuti hlađenjem. Što znači da možda nećete morati da ga zgušnjavate već da ga samo ostavite da stoji 10 minuta, a potom proverite u kakvom je stanju, navodi "Indeks hr".

Redukovanje

To je najjednostavnija metoda zgušnjava sosa. To znači da se lagano kuva, bez pokrivanja poklopcem. Sve dok ne ispari višak tečnosti.

foto: Printscreen/Youtube/ Recepti Brigita Husic

Skrob za zgušnjavanje

Ovo je tehnika koja se kod nas zove zaprška. Najpoznatija tehnika dodavanja skroba je korišćenje kombinacije brašna i maslaca, a u kulinarskom svetu poznata je pod nazivom roux (izgovara se ru). Zgušnjavanje se odvija na početku kuvanja, što znači da ovaj način ne možete primeniti tokom ili kasnije, ako je sos redak. Ovde smo spomenuli maslac, ali može i svinjska mast ili ulje, ali i skrob koji je bez glutena.

Što znači da osim belog brašna, možete koristiti integralno i pirinčano. Masnoća je tu da "pomogne", ali ipak brašno je ključno. Ova metoda koristi se za pravljenje umaka kao što je bešamel, velute i espanjol.

Kukurzni skrob

Ovo je još jedan odličan način za zgušnjavanje jela. Najbolje se "slaže" u slatkim i kiselim umacima. Pomešate ga sa malo hladne vode tako da dobijete kašu, a potom kuvate.

Žumance

Žumance se koristi da dodate gustinu sosu. Umaci kao što su holandez (hollandaise), bernez, ali i majoneza pripremaju se na ovaj način. Mutite žumance dok ne postane glatko, a onda polako dodajete ulje ili maslac. Mešate. Takođe, da biste sos zgusnili pomešajte pavlaku i jaja, a potom to dodajte sosu i napravite odlično jelo.

(Espreso/republika)