au
JAGNJETINA NA LESKOVAČKOJ ROŠTILJIJADI KAO SUVO ZLATO: Turisti u ŠOKU od ovogodišnjih cena
Ove godine je za nijansu skuplje od prethodne
Tradicionalna 33. leskovačka roštiljijada ove godine traje od 21. do 27. avgusta, a u centru grada poređano je oko dvadesetak štandova na kojima se prodaju specijaliteti po kojima je inače Leskovac naširoko poznat.
Na štandovima su postavljene raznorazne đakonije i "čudesa od mesa" počev od roštilja, pečenja, pića, a sudeći po reakcijama građana i turista cene su visoke, piše Kurir.
"Ove godine je za nijansu skuplje od prethodne. Obična pljeskavica od 100 grama je od 300 dinara pa naviše, uglavnom oko 350, gurmanska je za 100 dinara skuplja i na većini štandova je 450 dinara, dok sok košta preko 200 dinara", priča jedna Leskovčanka koja živi u centru i dodaje:
"Iako je ovo roštiljijada mnogi posetioci preferiraju da umesto roštilja pojedu dobru prasetinu ili jagnjetinju. Međutim, cena kilograma prasećeg pečenja košta oko 2.500 dinara, dok jagnjetina ide i do 3.000 dinara. Cene svih vrsta pečenja su bukvalno kao u restoranima u Beogradu, dok, bogami, ni pljeskavica nije jeftinija".
Kako Leskovčanka kaže napumpane cene opravdavaju visokom cenom zakupa, ali i generalno zbog poskupljenja mesa i u mesarama.
Podsetimo, ova gurmanska manifestacija traje sedam dana, a posetioci pored dobrog roštilja mogu da pronađu i druge specijalitete sa juga, ali i da očekuju i brojne koncerte i takmičenja.
(Espreso/Kurir)