pažnja
AKO SE OSEĆATE KAO BALON PRETI VAM OVA OPASNOST: Zbog toga ne možete da SVARITE HRANU i imate VELIKI PROBLEM
Važno je detektovati krivce nadimanja, dijareje ili zatvora
Većina ljudi zna da prepozna simptome alergije na hranu, koji se najčešće manifestuju kao intenzivan svrab kože, peckanje ili oticanje usana, lica i očiju. Međutim, prepoznavanje intolerancije na hranu može biti malo teže i zahteva pažljivo osluškivanje tela.
Važno je razjasniti razliku između alergije i netolerancije: alergije izazvane hranom podstiču odbrambeni odgovor imunološkog sistema, dok problem sa netolerancijom potiče iz probavnog sistema.
Ako ste intolerantni na određenu hranu, to u osnovi znači da imate poteškoća da je varite ili određene sastojke u njoj, te osećate nadutost, mučninu i bol u želucu. Simptomi se neće odmah pojaviti, već najverovatnije sat nakon konzumacije neodgovarajuće hrane.
Najćešće s javljaju u vidu problema sa varenjem, kao što su gasovi, nadimanje, bol u stomaku, mučnina, dijareja i zatvor.
Mogući su i simptomi za koje ne biste pomislili da potiču od netolerancije kao što su glavobolja, osećaj umora ili mučnine, bol u zglobovima ili osip.
Prema personalizovanoj platformi za ishranu ZOE, postoje tri glavna krivca koja najčešće izazivaju netoleranciju organizma.
Mlečni proizvodi
Prve namirnice na listi mogle bi da izazovu ogromno razočarenje kod ljubitelja sira i sladoleda.
Pozivajući se na nedavno istraživanje, registrovana dijetetičarka Natali Riko rekla je da čak 65 odsto ljudi netolerantno na laktozu - šećer koji se nalazi u ljudskom i životinjskom mleku.
Na žalost, kako starimo, mnogi od nas će prestati da proizvode dovoljno hormona koji omogućavaju da se vare mlečne proizvodi. Znaćete da ste intolerantni na laktozu ako dobijete gasove, nadimanje ili dijareju posle konzumacije mleka ili uživanja u jogurtu, siru ili sladoledu.
- Nivoi tolerancije variraju od osobe do osobe. Tako da, na primer, neki mogu da jedu jogurt bez osećaja nelagodnosti, dok im druge namirnice ne odgovaraju, kaže Natali.
Namirnice sa visokim sadržajem FODMAP-a
FODMAP je poznat akronim svima koji pate od sindroma iritabilnog creva (IBS). Označava fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole, a to su namirnice koje sadrže ono što je poznato kao ugljeni hidrati kratkog lanca, koje neki ljudi teško svare.
Oni sa IBS-om ili prekomernim rastom bakterija u tankom crevu (SIBO) u osnovi mogu da se osećaju naduto i neprijatno kada jedu ove vrste ugljenih hidrata.
ZOE je pružio analizu nekih namirnica sa visokim FODMAP-om:
Žitarice: hleb na bazi pšenice, raži i ječma, žitarice za doručak, keks
Povrće: luk, beli luk, artičoke, špargle, karfiol, zeleni grašak, pečurke i šećerni grašak
Voće: lubenica, breskve, nektarine, jabuke, kruške, mango, trešnje i sušeno voće
Većina mahunarki: pasulj, grašak i sočivo
Mlečni proizvodi: kravlje mleko, jogurt, sladoled, evaporisano mleko, sir, kondenzovano mleko i sojino mleko
Šećeri i zaslađivači: med, kukuruzni sirup i poslastice bez šećera
Orašasti plodovi i semenke: indijski orah i pistaći
Natali upozorava da ne treba da se meša FODMAP sa netolerancijom na gluten.
- Obratite pažnju na to da li imate problema sa varenjem samo ako jedete pšenicu, dok se osećate dobro dok jedete raž i ječam. Opet, tolerancija će varirati i možda ćete biti sasvim u redu kada jedete neku od ovih namirnica.
Hrana sa visokim sadržajem histadina
- Histamin je uključen u mnoge naše telesne funkcije, ali neki možda nemaju dovoljno enzima, koji se zove diamin oksidaza, koji bi ga preradio u crevima, rekla je Natali.
ALERGIJE NISU SAMO DOSADA, MOGU DA BUDU OPASNE PO ŽIVOT!
(Espreso/Srbija danas)