najukusniji doručak
STARAMAJKA OTKRILA RECEPT ZA TRADICIONALNI BUREK: U meso se stavlja i 1 začin koji SRPKINJE IZBEGAVAJU
Recept za burek koji se prenosi generacijama
Napravite ovu pitu za doručak i obradujte celu porodicu!
Sastojci:
- 1/2 kg debljih kora (moje su bile bas tanke)
- cca 300 g sira ( u receptu pise 1/2 kg ali bilo je previse)
- 250 ml vode
- 125 ml ulja
- po potrebi soli
Priprema:
1. U dublji sud pomesati vodu i ulje i posoliti ( ako vam je i sir dosta slan pazite da ne preterate). Bice potrebno da pre svakog prskanja kora promesate ovu tecnost jer se ulje izdvaja.
2. Okruglu tepsiju (ja sam koristila br.26) podmazati uljem i staviti 2 kore ciji krajevi treba da prelaze ivice tepsije tj. da vise sa strane. Poprskati mesavinom ulja i vode.
3. Ostatak kora podeliti na grupice od po 3 kore.
4. Uzeti 3 kore i staviti ih u tepsiju jednu preko druge guzvajuci ih da mogu da stanu pa trecu poprskati i posuti izmrvljenim sirom.
5. Ponoviti ovo i sa ostalim korama osim poslednje 3.
6. Prvu od te tri staviti naguzvanu u tepsiju i poprskati.
7. Staviti i pretposlednju koru. I nju poprskati i staviti ostatak sira.
8. Staviti i poslednju koru i poprskati mesavinom vode i ulja.
9. One krajeve koji vise sa strane sada prebaciti preko poslednje kore zatvarajuci burek i poprskati tecnoscu.
10. Peci u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok fino ne porumeni.
Bonus video: Gostovanje Stručnjaka u Redakciji
(Espreso/Coolinarika)