Burek, Foto: RINA

najukusniji doručak

STARAMAJKA OTKRILA RECEPT ZA TRADICIONALNI BUREK: U meso se stavlja i 1 začin koji SRPKINJE IZBEGAVAJU

Recept za burek koji se prenosi generacijama

Objavljeno: 25.08.2023. 06:30h

Napravite ovu pitu za doručak i obradujte celu porodicu!

Sastojci:

  • 1/2 kg debljih kora (moje su bile bas tanke)
  • cca 300 g sira ( u receptu pise 1/2 kg ali bilo je previse)
  • 250 ml vode
  • 125 ml ulja
  • po potrebi soli

Priprema:

1. U dublji sud pomesati vodu i ulje i posoliti ( ako vam je i sir dosta slan pazite da ne preterate). Bice potrebno da pre svakog prskanja kora promesate ovu tecnost jer se ulje izdvaja.

2. Okruglu tepsiju (ja sam koristila br.26) podmazati uljem i staviti 2 kore ciji krajevi treba da prelaze ivice tepsije tj. da vise sa strane. Poprskati mesavinom ulja i vode.

3. Ostatak kora podeliti na grupice od po 3 kore.

foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

4. Uzeti 3 kore i staviti ih u tepsiju jednu preko druge guzvajuci ih da mogu da stanu pa trecu poprskati i posuti izmrvljenim sirom.

5. Ponoviti ovo i sa ostalim korama osim poslednje 3.

6. Prvu od te tri staviti naguzvanu u tepsiju i poprskati.

7. Staviti i pretposlednju koru. I nju poprskati i staviti ostatak sira.

8. Staviti i poslednju koru i poprskati mesavinom vode i ulja.

9. One krajeve koji vise sa strane sada prebaciti preko poslednje kore zatvarajuci burek i poprskati tecnoscu.

10. Peci u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok fino ne porumeni.

Bonus video: Gostovanje Stručnjaka u Redakciji

(Espreso/Coolinarika)