PREUKUSNO
SAVRŠENA DALMATINSKA POSLASTICA: Recept za penastu ROŽATU sa karamelom koja se topi u ustima, OBOŽAVAĆETE JE
Trpeza u Dalmaciji nezamisliva je bez rožate, penaste poslastice okupane karamelizovanim šećerom koja se služi nedeljom i za velike praznike.
Sličan slatkiš sprema se i u Velikoj Britaniji, kao i u Americi i Australiji, uz neznatne izmene u receptu i pod drugačijim nazivom - kao “krem karamel”.
Da bi rožata imala pun ukus, trebalo bi je spremiti dan ranije i ostaviti da odstoji na hladnom mestu. Poseban doživljaj je ukoliko uz poslasticu poslužite i ušećereno voće ili pločice napravljene od karamelizovanog šećera, poput onih po kojima je poznata glazura za doboš tortu.
Sastojci:
- 5 jaja
- 10 kašika šećera
- pola litra mleka
- aroma ruma
- prstohvat soli
Priprema:
U plitkoj šerpi na tihoj vatri rastopite pet kašika šećera dok se ne pretvori u sirup. Potom ga ulijte u keramičke posudice u kojima ćete peći rožatu.
Ovu poslasticu možete da pečete i u većem kalupu, ali onda neće svaki komad poslastice sa svih strana biti okupan karamelom.
Mikserom umutite jaja sa šećerom, dodajte mleko, malo soli i nekoliko kapi arome ruma, pa ovu žitku masu sipajte u posudice u koje ste prethodno sipali karamel.
Uzmite dublju tepsiju, napunite je dopola vodom, poređajte posude sa rožetom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. Tokom termičke obrade poslastica će spolja dobiti koricu, a iznutra će se skuvati i imaće laganu strukturu poput pudinga.
Kad je rožata gotova, dok je još topla, izručite je na tanjiriće i ostavite da odstoji preko noći na hladnom mestu (ne u frižideru).
Sutradan dekorišite po želji i služite.
(Espreso/telegraf)