recept
NAPRAVITE POSLASTICU KOJA BUDI NOSTALGIJU: Originalni STARINSKI recept za mekanu LENJU PITU od jabuka
Omiljena poslastica kako starijih tako i novih generacija- lenja pita sa jabukama.
Sastojci
TESTO
- 3 jajeta
- 1 casa od 2dl jogurta
- 1 casa od 2dl ulja
- 1 casa od 2dl šećera
- 2 case od 2dl brasna
- 1 kesica praška za pecivo
FIL
- 1 kg narendanih jabuka
- 2 kasike ulja
- 1 kesica burbon vanilin secera
- 1/2 kesice cimeta
- po zelji secera/ako su jabuke kisele/
- po potrebi 2-3 kasike griza
- prah secer
Priprema
1.U sud za mucenje staviti jaja i secer i mutiti dok se ne dobije lepa penasta smesa. Dodati ulje, jogurt i jos malo umutiti da se sve sjedini. Dodati brasno sa praskom za pecivo i lagano sjediniti sve sastojke u mekano testo.
2.U serpi na ulju izdinstati narendane jabuke,ovo uraditi pre mucenja testa, dodati secera po zelji, vanilin secer i cimet.
3.Ukoliko je ova smesa retka dodati 2-3 kasikegriza da bi dobili gustinu fila.
4.Rernu zagrejati na 200 stepeni.U podmazan i brasnom posut pleh staviti polovinu testa i peci ga 10 minuta da se malo uhvati korica.
5.Izvaditi pleh, rasporediti fil i prekriti drugom polovinom testa. Vratiti pleh u toplu rernu i peci oko 40 minuta. Probati cackalicom po sredini kolaca da li je dobro pecen. Cackalica mora biti suva.
6.Ohladiti kolac, iseci po zelji i posuti prah secerom po zelji.
(Espreso/coolinarka)