recept
OVA JNA VOJNIČKA SUPA OD GOVEDINE PROVERENO "DIŽE IZ MRTVIH": Recept iz JNA koji svaki Srbin treba da zna
Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji isprobali su svi oni koji su u staroj državi služili vojni rok.
Zanimljvo je da je taj bogat JNA kuvar namenjen i porodičnoj ishrani, te je prava riznica ukusnih jela. Među njima se izdvaja goveđa supa od kostiju. Ovo jelo tradicionalno prati glas da jača imunitet, a da je posebno dobro za oporavak posle bolesti.
- Goveđa supa od kostiju
- Sastojci (za 2.5 dl supe – za jednu osobu)
- 30-40 g goveđih kostiju
- 1 koncentrat za supu
- 2 glavice crnog luka
- 5 šargarepi
- 3 peršunva korena i list
- 2 celerova korena i list
- mast ili ulje
- 1 dodatak jelima
- malo crnog bibera
- soli po ukusu
- rezanci za supu
Priprema:
Kosti pretesterisati i rascepiti po dužini. U hladnu vodu staviti kosti, komade loja i delove mesa koji nisu pogodni za pripremanje glavnog jela i ostaviti da se kuva na tihoj vatri. Posle dva sata kuvanja u supu dodati:
- crni luk u ljusci, rasečen na dva ili tri dela i zapečen na šporetu
- svežu šargarepu, očišćenu i po dužini isečenu, i to 4/5 od količine
- peršunov i celerov koren, očišćen i po dužini isečen
- biber u zrnu, i to 1/3 količine
Posle dodavanja povrća i bibera supu kuvati na tihoj vatri još najmanje sat i po, dva. Nakon toga isključiti šporet. Supu poprskati sa malo hladne vode i ostaviti da odstoji do 10 minuta.
Sa površine supe kutlačom skinuti masnoću u posudu u koju će se cediti supa. Zatim je procediti i ponovo staviti da provri. Po potrebi doliti tople vode tako da se dobije 2,5 dl supe po osobi.
Kuvano korenasto povrće iseći na kockice i vratiti u supu. Sa kostiju skinuti meso i povaditi srž, sve sitno iseckati i takođe vratiti u supu.
U međuvremenu ostatak sveže šargarepe izrendati i pržiti u masnoći dok ne dobije zlatnožutu boju, pa dodati u provrelu supu.
Potom dodati i koncentrat za supu, dodatak jelima, rezanca i so. Sve zajedno kuvati dok se rezanci ne skuvaju.
Na kraju dodati sitno seckani peršunov list, samleveni biber, po potrebi dosoliti, pa isključiti šporet.
(Espreso/zadovoljna.nova.rs)