Supa, Foto: Printscreen/Youtube//Jelajelena Petrovic

recept

OVA JNA VOJNIČKA SUPA OD GOVEDINE PROVERENO "DIŽE IZ MRTVIH": Recept iz JNA koji svaki Srbin treba da zna

Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji isprobali su svi oni koji su u staroj državi služili vojni rok.

Objavljeno: 24.08.2023. 09:34h

Zanimljvo je da je taj bogat JNA kuvar namenjen i porodičnoj ishrani, te je prava riznica ukusnih jela. Među njima se izdvaja goveđa supa od kostiju. Ovo jelo tradicionalno prati glas da jača imunitet, a da je posebno dobro za oporavak posle bolesti.

  • Goveđa supa od kostiju
  • Sastojci (za 2.5 dl supe – za jednu osobu)
  • 30-40 g goveđih kostiju
  • 1 koncentrat za supu
  • 2 glavice crnog luka
  • 5 šargarepi
  • 3 peršunva korena i list
  • 2 celerova korena i list
  • mast ili ulje
  • 1 dodatak jelima
  • malo crnog bibera
  • soli po ukusu
  • rezanci za supu

Priprema:

Kosti pretesterisati i rascepiti po dužini. U hladnu vodu staviti kosti, komade loja i delove mesa koji nisu pogodni za pripremanje glavnog jela i ostaviti da se kuva na tihoj vatri. Posle dva sata kuvanja u supu dodati:

  • crni luk u ljusci, rasečen na dva ili tri dela i zapečen na šporetu
  • svežu šargarepu, očišćenu i po dužini isečenu, i to 4/5 od količine
  • peršunov i celerov koren, očišćen i po dužini isečen
  • biber u zrnu, i to 1/3 količine

Posle dodavanja povrća i bibera supu kuvati na tihoj vatri još najmanje sat i po, dva. Nakon toga isključiti šporet. Supu poprskati sa malo hladne vode i ostaviti da odstoji do 10 minuta.

Sa površine supe kutlačom skinuti masnoću u posudu u koju će se cediti supa. Zatim je procediti i ponovo staviti da provri. Po potrebi doliti tople vode tako da se dobije 2,5 dl supe po osobi.

Kuvano korenasto povrće iseći na kockice i vratiti u supu. Sa kostiju skinuti meso i povaditi srž, sve sitno iseckati i takođe vratiti u supu.

U međuvremenu ostatak sveže šargarepe izrendati i pržiti u masnoći dok ne dobije zlatnožutu boju, pa dodati u provrelu supu.

Potom dodati i koncentrat za supu, dodatak jelima, rezanca i so. Sve zajedno kuvati dok se rezanci ne skuvaju.

Na kraju dodati sitno seckani peršunov list, samleveni biber, po potrebi dosoliti, pa isključiti šporet.

(Espreso/zadovoljna.nova.rs)