SAZNAJTE
OVIH 5 NAMIRNICA DOKTOR SA HARVARDA NIKAD NE JEDE: Izazivaju UPALU i nanose ŠTETU organizmu, UŽASNO JE
Upala je proces koji povećava protok krvi u inficiranom delu tela.
Može da bude vrlo neprijatna, a hronična upala može da dovede do razvoja bolesti. Ona oštećuje zdrave ćelije dok stvara niz neprijatnih simptoma kao što su ukočenost zglobova, bol u mišićima i problemi sa varenjem. Doktor sa Harvarda, gastroenterolog, kaže da najčešće pitanje koje dobija jeste kako se boriti protiv upale.
Stručnjaci tokom poslednjih nekoliko godina ističu da hrana može da izazove upale. Neke namirnice smanjuju zdrave bakterije u crevima, dok druge proizvode jedinjenja koja smanjuju upalu i poboljšavaju probleme. Ovo su četiri namirnice koje doktor sa Harvarda izbegava i koje savetuje svima:
Masno meso
Istraživanja pokazuju da je masno meso poput govedine, svinjetine i jagnjetine povezano sa upalom. Životinjske masti i zasićene masti mogu da promene crevne bakterije povećanjem lipopolisakarida, što može da izazove upalu. Oni takođe mogu da izazovu promene koje smanjuju masne kiseline, a koje su važne za zdravlje debelog creva.
Šta jesti umesto toga:
Piletinu i ćuretinu - imaju malo zasićenih masti
Riba ima malo zasićenih masti i visok sadržaj omega-3 masnih kiselina i drugih jedinjenja koja proizvode supstance koje smanjuju upalu
Ultra obrađena hrana:
Ove namirnice prolaze kroz procese zbog kojih sadrže mnogo aditiva. Njihove velike količine zasićenih masti, soli i dodatog šećera su povezane sa upalom. Često im nedostaju antioksidativna svojstva cele hrane koju zamenjuju. Na primer, belom hlebu nedostaju antioksidansi iz pšeničnog zrna koji hleb od celog zrna čine antiinflamatornim.
Šta jesti umesto toga:
Sveže voće i povrće koje je bogato jedinjenjima zvanim polifenoli
Žitarice celog zrna
Slatka pića:
Gazirana pića i slatki napici su povezani sa dijabetesom, gojaznošću i kardiovaskularnim oboljenjima. Doktor sa Harvarda preporučuje ograničenje njihovog unosa.
Šta piti umesto toga:
Crni i zeleni čaj jer sadrže velike količine polifenola
Kafu jer se u nekim studijama pokazalo da povoljno utiču na upalu
Kokosovo ulje:
Ova ulja mogu da se nađu u prerađenoj hrani i ponekad se koriste u kuvanju. Sadrže visoke nivoe zasićenih masti, koje mogu da dovedu do povećanja upale.
Palmino ulje:
Sadrže visok nivo zasićenih masti.
Šta jesti umesto toga:
Maslinovo ulje ima malo zasićenih masti, a sadrži polifenole i druge antioksidativne supstance
Laneno ulje ima malo zasićenih masti i bogato je omega-3 masnim kiselinama
(Espreso/mondo)