recept
NAPRAVITE DOMAĆI SOMUN BOLJI NEGO U RESTORANU: Unutra VAZDUŠAST, a spolja HRSKAV
Domaći somun možete da jedete uz sve
Ćevapi ne mogu da se zamisle bez somuna i luka, a on je i super zamena za hleb. Kako biste napravili pravi somun, bez obzira što nemate peć već rernu, samo ispratite ovaj recept.
Najbitnije je kako ćete napraviti testo za somun, a onda ostavite par puta da isto i naraste. Ovako pripremljen somun će biti vazdušast unutra, a spolja hrskav.
Sastojci:
30 g kvasaca
1 ravna kašika šećera
1 jašičica soli
500 ml vode
800 g brašna
Priprema:
U posudi pomešajte izdrobljeni kvasac, šećer i toplu vodu. Lepo razmutite, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite mekano testo, lepo ga nauljite, pa stavite u posudu i ostavite da odstoji nekih 10 minuta, da lepo upije ulje. Na pobrašnjenoj površini podelite testo na 8 jednakih delova.
U lepo pobrašnjen pleh stavite 4 komada sa razmakom, pokrijte providnom folijom i ostavite još 10 minuta na sobnoj temepraturi. Prstima raširite loptice od testa u tanji krug. Kada i to uradite pokrijte i ostavite da odstoje 10-15 minuta da narastu. Proverite da se testo nije zalepilo i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na najvišoj temepraturi.
Kod nekoga je to 280°C kod nekoga 300°C i pecite nekih 10-15 minuta. Nemojte da otvarate rernu dok pečete. Po boji somuna ćete videti da su gotovi. Na isti način pripremite i preostale loptice od testa.
Majke i snajke
(Espreso/Stvar ukusa)