savet
DA VAM HLEB NIKAD NE BI BIO TVRD DODAJTE OVO POVRĆE U TESTO I BIĆE MEKO KAO PUTER: Samo vrsne domaćice znaju OVO
Recept za mek hleb
Iako se u većini domova danas ne pravi često domaći hleb, svi se možemo složiti da je on, ipak, mnogo ukusniji nego bilo koji kupovini. Oni koji još uvek imaju bake i deke na selu itekako mogu primetiti razliku u načinu pravljenja i ukusu ove osnovne životne namirnice. Možda deluje kao da je naučna fantastika, ali za izradu domaćeg hleba zaista ne treba puno vremena niti truda. Da bi on bio sočan i mekan, gotovo puterast, potrebno je dodati mu samo jednu namirnicu. Rezultat će biti fantastičan.
Sastojci:
- 2 kuvana krompira (možete ga obraditi i u mikrotalasnoj)
- 500 g brašna
- 2 kašičice šećera
- 7 g suvog kvasca
- 230 g vode (po potrebi)
- 2 kašičice soli
- 30 g ulja
Priprema:
Izbockajte kuvani krompir pa ga stavite u mikrotalasnu na 7 minuta minuta pa zatim izgnječite. U većoj činiji pomešajte krompir, brašno, šećer, ulje, so, kvasac, pa zamesite testo rukama.
Izvadite na pobrašnjenu površinu pa još malo mesite. Činiju, u kojoj ste malopre mesili premažite uljem pa vratite testo, pokrijte i ostavite da odmara oko dva sata da odstoji.
Nakon toga razvijte testo u oblik vekne pa zasecite na 6 delova. Od svakog dela pravite male loptice (kajzerice) i ređajte u pleh obložen pek papirom. Prekrijte zatim pleh folijom pa ostavite 20 min tako. Pecite na 180 stepeni pola sata. Hleb je najbolje seći kada se malo prohladi.
Bonus video: Obredni vlaški hleb POMANA i sve tajne vezane za taj običaj
(Espreso/Krstarica)