recept
DOMAĆICE, OVO MORATE IMATI U SVOJOJ ZIMNICI, NAJBOLJI DODATAK JELIMA: U prodavnici je PRESKUP, a domaći je POVOLJAN
U vašu zimnicu obavezno uvrstite i sušeni paradajz
Sušeni paradajz najčešće koriste Grci i Italijani kada pripremaju jela. Ovaj začin je odličan dodatak jelima i daje im poseban šmek, a npr. za spremanje čuvene piletine Toskane koristi se sušeni paradajz koji daje specifičan ukus.
U prodavnici je preskup, a kod kuće možete brzinski da ga napravite i to od jeftinih sastojaka.
Sastojci (za dve tegle):
2 kg paradajza
6-7 čenova belog luka
110 ml maslinovog ulja
110 ml ulja
2 kašičice timijana
so
origano
šećer
Priprema:
Paradajz operite i osušite, pa isecite koren. Zatim paradajz isecite na kriške i poređajte na pleh obložen pek papirom. Posolite, pošećerite i pospite origanom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena. U sterilisane tegle stavite seckani čen belo luka i pospite kašičicu sušenog origana.
Zatim poređajte sušeni paradajz i na pola tegle stavite još jedan seckani čen belog luka. Nastavite da ređate sušeni paradajz. Isto tako napunite i drugu teglu. Sipajte 55 ml ulja u jednu teglu i 55 ml u drugu. Zatim na isti način sipajte i obično ulje, pa obrišite tegle i dobro ih zatvorite. Držite u frižideru.
Majke i snajke
(Espreso/Stvar ukusa)