Obratite pažnju
PRIPAZITE DA SE NE OMRSITE ZBOG NEZNANJA: Evo koja hrana je MRSNA, iako ste mislili da je POSNA
Poslednjih godina post postaje i vrsta „dijete“ za neke – način za korigovanje telesne težine.
Ne postoje tačne statistike o broju ljudi koji poste u Srbiji, ali se primećuje trend rasta iz godine u godinu. Razlozi za potpuno ili delimično uzdržavanje od određene vrste hrane mogu biti razni. Uglavnom su verski, kada post, uz telesnu, treba da ima i duhovnu stranu.
Postoje i oni koji poste iz određenih zdravstvenih razloga, zbog netolerancije ili alergije na određenu vrstu hrane, najčešće životinjskog porekla.
Poslednjih godina post postaje i vrsta „dijete“ za neke – način za korigovanje telesne težine.
Kada je u pitanju ponuda posnih proizvoda u prodavnicama, ona je veća iz godine u godinu. Postoje proizvodi na čijim pakovanjima stoji oznaka posno, ali i oni koji su posni a nisu posebno označeni. Sa druge strane postoje i proizvodi za koje potrošači veruju da su posni a zapravo nisu jer sadrže i sastojke životinjskog porekla kao što su tragovi mleka ili mlečni proteini.
Primer za to su razni proizvodi od ribe, morskih plodova, ili neke vrste biljnih sireva, rezanaca ili testenina. Na tržištu Srbije, oko 40 odsto ribljih pašteta sadrži sastojke koji nisu posni. Zbog toga nije čudno da za neke proizvode mislimo da su posni i redovno ih konzumiramo u ovom periodu.
Na našem tržištu postoje različiti proizvodi koji u svom sastavu imaju ribu. Postoje i oni koji sadrže ribu ali i druge sastojke koji nisu posni. Među paštetama koje su zaista posne i na kojima je to jasno naznačeno na pakovanju i deklaraciji, su i Carnex riblje paštete, kod nas dostupne u pet različitih ukusa.
Svaki post može biti koristan za organizam jedino ukoliko je pravilno sproveden. A to znači da je veoma važno unositi raznovrsne namirnice. Stručnjaci tvrde da posna hrana može regulisati krvni pritisak, ubrzati detoksikaciju ili uticati na smanjenje nivoa masnoća u krvi.
Naravno, idealno bi bilo da su obroci balansirani i redovni, a namirnice raznolike. Zbog toga nije čudno što veliki broj onih koji poste imaju dilemu kako pripremiti savršeno ukusan obrok, a da apsolutno budu sigurni da se pridržavaju svih pravila posta.
Po novom Pravilniku o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane koji bi trebalo da poveća zaštitu potrošača u našoj zemlji, obavezno je vidljivije navođenje sadržaja deklaracije. Određena je minimalna veličina slova, definisani su zemlja porekla, kao i to kako treba navesti rok trajanja proizvoda.
Jedna od najznačajnijih novina jeste obaveza proizvođača da drugim fontom, stilom ili bojom pozadine navedu sastojke koji mogu izazvati alergije ili intolerancije. Kazne za nepoštovanje Pravilnika su velike, a sve u cilju zaštite i bezbednosti potrošača ali proizvođača.
Proizvođači uglavnom navode sastojke u skladu sa Pravilnikom, ali sami potrošači nemaju naviku da čitaju deklaracije, ne znaju tačno šta da treba da pročitaju ili ne umeju da protumače. U najvećem broju slučajeva, naša pažnja usmerena je samo na „rok upotrebe“. Onda se suočavamo sa time da su najveći „krivci“ za sopstvenu obmanu upravo sami potrošači.
Primenom novog Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane smanjuje se mogućnost dovođenja potrošača u zabludu. Jedino što preostaje jeste da se potrošači dovoljno edukuju i motivišu da na licu mesta utvrde sve sastojke i budu sigurni u to da li je konkretan proizvod posan ili ne.
(Espreso/telegraf)