Turšija, Foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

preukusno

UZ OVU CAKU NAPRAVIĆETE NAJBOLJU TURŠIJU U KOMŠILUKU: Samo VRSNE DOMAĆICE znaju pravu TAJNU

Recept za turšiju koji svaka domaćica mora da zna

Objavljeno: 21.08.2023. 19:04h

Sada je pravo vreme da napravite zimnicu!

Bez ajvara i turšije ne možemo da zamislimo zimnicu, a ovo ukiseljeno povrće će biti savršeno hrsakvo ako napravite dobar preliv. Turšija sa pravi od povrća po vašoj želji, a ako volite da eksperimentišete možete da koristite i voće. Bitno je da je povrće neoštećeno i sveže, da je dobro složeno, da je nabijeno i da nema mnogo prostora i vazduha. U nastavku teksta pročitajte recept za turšiju koju ćete lako napraviti. Ovo je preliv za 5 kg povrća, a ako želite neko zamenite ili dodajte (samo iskombinujte tako da ima 5 kg).

Sastojci:

  • 1 kg paradajza
  • 1 kg paprike
  • 1 kg karfiola
  • 1 kg krastavca
  • 1 kg šargarepe

Za preliv:

  • 3 l vode
  • 1 l alkoholnog sirćeta
  • 150 g soli
  • 200 g šećera
  • 10 g konzervansa
  • 5 g vinobrana
  • 1 kesica bibera u zrnu
foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

Priprema:

Povrće mora da bude bez oštećenja i bez fleka. Dobro ga operite, najbolje četkicom za zupe. Posle napunite posudu vodom i sirćetom i ostavite da se povrće još malo očisti. Paprikama skinite peteljeku i isecite povrće po želji. Stavite u bure ili staklenu posudu i preko stavite obruč. Prokuvajte litar vode i kada se prohladi dodajte so i šećer, konzervans, vinobran i biber. Mešajte dok se sve ne otopi, pa sipajte preostalu vodu i sirće. Kada se ohladi prelijte preko pripremljenog povrća. Ne sme da ispliva na površinu. Dobro zatvorite bure ili staklenu posudu i ostavite 21 dan da odstoji.

Bonus video: KAKO DA OČISTITE ORGANIZAM OD PRAZNIČNOG PREJEDANJA? Samo OVO vas može spasiti od prekomerne hrane (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Stvar ukusa)