recept
UKOLIKO POSTITE OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA MEKIKE BEZ JAJA I MLEKA: Trik do NAJMEKŠEG doručka koji Srbi OBOŽAVAJU
Samo pažljivo pratite recept
Donosimo vam recept za najmekše mekike, bez jaja i mleka, koje će nahraniti čitavu porodicu.
Sastojci:
400 ml mlake vode
10 g suvog kvasca
500 g pšeničnog belog brašna
kašičica soli
ulje
U mlakoj vodi rastvoriti kvasac i dobro promešati. Ostaviti kvasac sa strane, pa u dublju činiju sipati brašno, dodati so, pa promešati, a zatim dodati razmućeni kvasac. Umesiti testo i dobro ga izraditi varjačom. Prekriti ga plastičnom folijom i ostaviti 10 ak minuta da odstoji, a zatim ponovo premesiti teso i prekriti ga folijom i ostaviti da odstoji oko pola sata.
Sipati ulje u tiganj i ostaviti da se zagreje. U ulje stavite jednu čačkalicu ( to je trik, kako ono ne bi pregorelo). Podmazati ruke ulje, a zatim rukama formirati mekike i spuštati ih u tiganj da se prže. Pržiti ih oko 3, 4 minuta sa obe strane dok ne porumene. Vaditi ih u tanjir obložen ubrusom.
Prijatno!
Bonus video:
(Espreso/ Stil)