TOPI SE SVAKI ZALOGAJ
OVAJ BOSANSKI KOLAČ SU MNOGI ZABORAVILI: Ukusniji je i OD BAKLAVE, topi se u USTIMA na PRVI ZALOGAJ
Tufahije su tradicionalni bosanski kolač kojem retko ko može da odoli
Pored baklave, nema lepšeg slatkiša od tufahija koje morate da spremite po ovom jednostavnom receptu.
Potrebno je:
8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)
200 g šećera
80 g oraha
1 belance
1 limun
1 l vode
2 Vanilin šećera
Priprema: Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte. Jabuke stavite u ključalu vodu u kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok. Kuvane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuva, procedite ga i ostavite neka se ohladi.
Kuvane jabuke koje ste napunili mešavinom umućenog belanjca i mlevenih oraha i vanilin šećera u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.
Bonus video:
(Espreso/Stil)