Foto: PRINTSCREEN/YT/COOKRATE - CAKES

PREUKUSNA

OVA TORTA JE PRAVO OSVEŽENJE PO VRUĆINAMA: Topi se zbog 1 VRSTE KREMA, svi će vam TRAŽITI RECEPT

U kojoj god zemlji da je nastala Napoleon torta je jako ukusna, a postoje i njene jednostavne verzije koje se prave bez pečenja

Objavljeno: 19.08.2023. 11:21h > 11:24h

Ako do sada niste probali Napoleon tortu, pravo je vreme.

Napoleon torta je poznati desert koji se pravi od lisnatog testa i predivnog vanila krema. Ređa se u slojevima, a veruje se da je nastala u Rusiji. Mada, za Napoleon tortu postoji i legneda kako je nastala u Francuskoj i da je dobila ime po čuvenom vođi, a i prvobitno se pravila u obliku trougla koji simbolizuje njegovu kapu. U kojoj god zemlji da je nastala Napoleon torta je jako ukusna, a postoje i njene jednostavne verzije koje se prave bez pečenja.

foto: Printscreen/Youtube/Bokinakuhinja

Sastojci:

1 l mleka

300 g šećera

4 jajeta

60 g brašna

60 g putera

foto: Slađini recepti/Printscreen/ Youtube

1 kesica vanilin šećera

500 g lisnatog testa

Priprema:

U šerpu sipajte mleko, šećer, vanilin šećer, umućena jaja i brašno. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Na kraju dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Pokrijte fil providnom folijom i ostavite da se ohladi. Lisnato testo isecite na kockice i poređajte na pleh koji ste nauljili. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Ohlađeno testo umutite i dodajte pola količine lisnatog testa koje ste prstima malo razdvojili. Lepo promešajte i sipajte u okrugli kalup. Poravnajte i pokrijte providnom folijom, pa ostavite u frižideru da se stegne. Izvadite iz frižidera i pospite preostalim lisnatim testom.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa)