ŠOKANTNO
FITNES TRENER OTKRIO ŠTA NIKAD NE JEDE, ČAK NI DA MU PLATE: Mi se u tome "davimo" a ne znamo koliko je ODVRATNO
Većina ljudi kaže da im je nabitnija stav u životu zdravlje, međutim, retko radi bilo šta povodom njega.
Naime, ukoliko želite da živite zdravije, da vaš organizam funkcioniše bolje, te da preventivno delujete na različita oboljenja, balansirana ishrana vam onda mora biti na vrhu prioriteta.
- Kao što birate gorivo koje sipate u auto, tako brinite o tome šta "sipate" u svoje telo i neće biti problema, poručuje Marko Stojanović, fitnes trener koji je pomogao mnogima da prvestveno poprave zdravlje, a onda i da smanje kilograme i dovedu telo u ravnotežu.
Marko je primetio da mnogi njegovi klijenti imaju problema sa pretežno istom hranom, zato je izdvojio četiri najnezdravije namirnice koje imaju minimalni nivo dobrih materija, a mogu da naprave veliku štetu vašem organizmu.
Na prvo mesto je stavio mesne prerađevine.
Ovi proizvodi imaju malu nutritivnu vrednost, a prepuni su nezdravih sastojaka, poput holesterola, soli i masnoća.
Ovakve prerađevine su bogate i konzervansima, koji podižu rizik od srčanih i kancerogenih obolenja.
Marko kaže: - Nalaze se na prvom mestu zato što se tu koriste neupotrbljivi delovi koljiva - trpaju se razni otpaci i uši, jezici, mozgovi i šta sve ne, ne dao bog nikom. Znači to su viršle, salame, paštete i ostale slične mesne prerađevine, kaže i dodaje:
- Dodaju se i razni emulgatori, pojačivači ukusa, aditivi - otrovi da bi to što duže trajalo, da bi se ukus pojačao i svežina zadržala.
Margarin
Većina margarina koje možemo naći na našem tržištu su prepuni zasićenih i trans masti, koje povećavaju rizik od srčanih obolenja.
Mnogo bolja opcija je da margarin zamenite pravim puterom, ali u nešto manjoj količini.
- Negde sam pročitao da se proces proizvodnje margarina razlikuje od procesa pravljenja plastične flaše po samo jednom sastojku od plastične flaše. Radi se hidrogenizacija biljnih ulja, sojinog, suncokretovog i slično da bi margarin izgledao tako kako izgleda i imao takvu strukturu. Ovaj proces znači ubacivanje vodonika pod velikim pritiskom.
Gazirana pića
Sadrže ogromnu količinu kalorija, šećera i veštačkih sastojaka te nemaju hranjivu vrednost. Jedno gazirano piće sadrži oko deset kesica šećera (u jednoj kesici je oko 7 grama šećera). Prema istraživanjima, najpopularnija dijetalna i “regularna” gazirana pića imaju isti uticaj na zubnu gledj kao i akumulatorska kiselina, što dovodi do povećanja osetljivosti zuba i pojave karijesa uprkos dobroj oralnoj higijeni.
Gazirana pića tamne boje sadrže hemikaliju poznatu pod nazivom 4-metilimidazol (4-MEI), nusprodukt hemijske prerade, koji se koristi kako bi se stvorila veštačka boja koja ovim pićima daje boju. Istraživanja povezuju 4-MEI sa rakom. Pored toga, mnogobrojna istraživanja gazirana pića povezuju sa gojaznošću.
Pomfrit
Prženi krompirići, poznatiji kao pomfrit, spadaju u hranu koja se rado i često jede na svim kontinentima, dok u pojedinim državama ovo gotovo jelo ima kultni status.
Pomfrit je jedna od onih namirnica na čiju kalorijsku vrednost drastično utiče način pripreme. Najzdraviji način pripreme pomfrita kod kuće je pečenje, bez dodatnih masti. Pečeni, neposoljeni pomfrit iz rerne ujedno ima i najmanje kalorija - 100gr ima 158 kalorija.
Pomfrit od svežeg krompira, pripremljen kod kuće, sadrži manje kalorija od gore navedenog.
Na taj način pripremljen pomfrit ima kalorijsku vrednost bližu vrednosti običnog pečenog krompira, koja iznosi samo 93 kalorije.
S druge strane, pomfrit pržen u ulju i posoljen, koji se obično priprema u restoranima, ima čak 324 kalorije na količinu od 100 g namirnice.
- Najgori je onaj iz američkog najpopularnijeg lanca brze hrane. Jeste li se ikada pitali kako je tako duguljast, pa on se modifikuje. Koriste se razni lakovi da bi on izgledao tako, da bi zadržao svežinu i pojačao ukus.
(Espreso/srbijadanas)